Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Sağlık Örgütü: Her 40 saniyede bir kişi intihar ediyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayınladığı rapora göre, her 40 saniyede bir kişi intihar ederek yaşamını sonlandırıyor. Rapora göre, yaşları 15 ile 29 arasında değişen gençler arasında intihar kaynaklı ölüm sebebi, trafik kazalarından sonraki en büyük ikinci sebep olarak öne çıkıyor.

9 Eylül’de yayınlanan intihar raporu daha önce 2014’te de yayınlanmıştı. Son rapora göre, her yıl yaklaşık 800 bin kişi intihardan dolayı hayatını kaybediyor. Bu sayı sıtma ya da cinayetten hayatını kaybedenlerin sayısının neredeyse iki katı. Raporda dikkat çeken bir başka bilgi ise intihar vakalarının yüzde 79’unun düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşmesi.

İntihar vakaları 100 bin ortalaması üzerinden hesaplanırken, DSÖ’ye üye ülkeler arasında sayı 5 ile 30 arasında değişiyor. Bölgeler ve ülkeler arası farklılıklar ise dikkat çekici. Fransa’da 100 bin kişi arasında intihar oranı 12,5 iken, bu sayı Rusya’da 26,1’e, Litvanya’da 25,7’ye çıkıyor. Surinam’da 23,2 olarak gerçekleşen oran ABD’de 13.7 olarak kendini gösteriyor. Afrika’da bu oranın en yüksek çıktığı ülkeler arasında Lesotho, Uganda ve Fil Dişi Sahilleri bulunuyor. Asya’da ise intihar oranının en yüksek olduğu ülkeler Güney Kore (20,2), Hindistan (16,5) ve Japonya (14,3).

Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki dikkat çekici bir başka farklılık ise intihar yöntemi. DSÖ’ye göre gelişmekte olan ülkeler arasında özellikle pestisitler (tarımsal böcek ilaçları) kullanılıyor. Kendini asma ve ateşli silahlarla intihar da diğer araçlar olarak öne çıkıyor.

DSÖ Ruh Sağlığı Birimi Koordinatörü Mark van Ommeren, “Pestisitle gerçekleştirilen intiharların çoğunlukla buna ulaşımın son derece kolay olduğu Çin ve Hindistan gibi tarımsal alanı fazla olan ülkelerde olduğunu” söyledi. İntiharların yüzde 20’sinin pestisitle yapıldığı açıklandı. Birleşmiş Milletler’in bir başka raporunda da pestisitlerle her yıl 110 bin ila 168 bin intihar vakası gerçekleştirildiği ve bunların yüzde 95’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşandığı açıklandı.

Uzmanlar pestisite ulaşmanın zorlaştırılması gerektiğini belirtiyor. Sri Lanka pestisitlere ulaşmayı zorlaştıran ülkelerden biri. Bu sayede 1995 ile 2015 yılları arasında intihar oranında yüzde 70’lik bir iyileşme sağlandığı düşünülüyor. DSÖ’ye göre benzer önlemler diğer ülkelerde de alınırsa, pestisit kullanılarak gerçekleştirilen intiharlarda önemli bir düşüş yaşanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.