Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Başbakanı Netanyahu 17 Eylül’de seçimi kazanırsa Batı Şeria’nın yüzde 30’unu ilhak etmeyi vaat etti

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, gelecek hafta yapılacak genel seçimleri kazanırsa, Batı Şeria’da verimli tarım arazileriyle bilinen Ürdün Vadisi’ini ilhak etmeyi planladığını açıkladı.

Açıklamayı televizyonda canlı yayın sırasında yapan Netanyahu, “Kazanırsam yeni hükümeti kurduktan sonra Ürdün Vadisi’nde ve Ölü Deniz’in kuzeyinde İsrail’in egemenliğini sağlama niyetimi bugün açıklıyorum” dedi.

Netanyahu’nun bu açıklama ile aşırı sağ rakiplerinden oy çalmayı ve seçimlerden sonra koalisyon kurma aşamasında da bu partilerin desteğini almayı hesapladığı düşünülüyor.

Netanyahu, nisan ayında düzenlenen genel seçimlerden önce de benzer bir vaatte bulunmuştu. Nisan ayındaki seçimde Netanyahu birinci gelse de koalisyon hükümeti kuramadığı için 17 Eylül’de erken genel seçime gidilmesi kararı alınmıştı.

Batı Şeria’yı işgal altında tutan İsrail, uluslararası hukuka aykırı olarak bölgede inşa ettiği Yahudi yerleşimleri ile Filistinlilerden toprak gasp ediyor. Batı Şeria’da çekilmiş 2011 tarihli bu fotoğrafta, Filistinli bir genç karşı yamaçta inşa edilen Har Homa Yahudi yerleşimine bakıyor.

Netanyahu’ya ilk tepkilerden biri Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu Twitter’da, “Seçim öncesi her türlü yasa dışı, hukuksuz ve saldırgan mesajları vermeye devam eden Netanyahu’nun seçim vaadi ırkçı bir Apartheid devleti. Filistinli kardeşlerimizin hak ve hukukunu sonuna kadar savunacağız” diye yazdı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail liderine “İlhak gerçekleşirse İsrail ile imzalanan bütün anlaşmalar ve onlardan kaynaklanan sorumluluklar sona erer” sözleriyle tepki gösterirken Arap Birliği dışişleri bakanlarından da kınama geldi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de İsrail’in böyle bir adım atması halinde barış ihtimalinin ortadan kalkacağı uyarısı yaptı.

Vaşington’dan ise henüz açıklama yok. Netanyahu bu planını hayata geçirmeden önce ABD Başkanı Donald Trump‘ın Ortadoğu barış planını açıklamasını bekleyeceğini söylemişti. ABD’nin “Yüzyılın Anlaşması” olarak nitelenen Ortadoğu barış planını İsrail seçimlerinden sonra açıklanması bekleniyor.

Trump nisan ayındaki seçimlerden önce 1967’den bu yana İsrail işgali altında bulunan Suriye’nin Golan Tepeleri‘nde İsrail’in egemenliğini tanıdığını duyurarak Netanyahu’ya adeta bir seçim hediyesi vermişti.

Batı Şeria 1967’den bu yana İsrail işgali altında ve Ürdün Vadisi bölgenin yüzde 30’unu kaplıyor. İsrail, Filistinliler ile anlaşma olsa dahi bu bölgede askeri kontrolü elinde tutmayı planladığını uzun zamandır söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.