Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda İşçi Partisi Genel Başkanı, partisinin yetkililerine yönelik cinsel taciz iddialarının üzerini örttüğü suçlaması nedeniyle istifa etti

Yeni Zelanda İşçi Partisi Genel Başkanı Nigel Haworth, parti çalışanlarından birine yöneltilen cinsel taciz suçlamasının ardından istifa etti. 

Yeni Zelanda Başbakanı Jessica Ardern, çarşamba günü İşçi Partisi’ndeki cinsel taciz suçlamalarıyla ilgili yaptığı açıklamada Haworth’un istifasını da duyurdu. Nigel Haworth cinsel tacizle değil, tacizciyi korumakla suçlanıyor.

Spinoff‘a röportaj veren 19 yaşındaki cinsel taciz mağduru, geçen yıl partide gönüllü olarak çalışırken, çalışanlardan biri tarafından cinsel tacize uğradığını anlattı. Tacize uğrayan tek gönüllünün kendisi olmadığını ama parti içi hiyerarşi ve erkek dayanışmasından korktukları için konuşamadıklarını söyledi. Röportajda, tacizcinin parti içinde hangi görevde çalıştığı belirtilmese de üst düzey yetkililerle ilişkisi olan biri olduğu ayrıntısı verildi.

İsmi açıklanmayan genç kadın, 2018 yılında, Haworth dahil partiden birçok üst düzey yetkiliye tacize uğradığını bildirdiğini ama hiçbir sonuç alınmadığını belirtti. Adı geçen çalışan hakkında taciz şikayetinde bulunan yedi kişi daha olduğunu söyleyen kadın, sözkonusu çalışanın disiplin soruşturmasından geçtiğini ama aklandığını da sözlerine ekledi. Parti yönetiminin şikayetine kayıtsız kalmasının ve tacizciyi aklamasının kendisini sinirlendirdiğini, korkuttuğunu ve çaresiz hissettirdiğini de söyledi.

Başbakan Ardern suçlamaları kabul etti

Başbakan Jessica Ardern, basın toplantısında bu olaydan yeni haberdar olduğunu, şikayetlerin cinsel nitelikte olduğunu bilmediğini söyledi. “Şok oldum. Hayal kırıklığına uğradım ve yaşananlardan dolayı çok endişe doluyum”  diyen Ardern, partisinin hem cinsel taciz hem de görevi kötüye kullanmaktan ötürü soruşturma geçireceğini belirtti. Ardern sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 48 saatte, birçok İşçi Partisi üyesinin isimlerinin geçtiği oldukça rahatsız edici raporlar okudum. Ortaya çıkan yazışmalar suçlamaları doğruluyor. Durum çok ciddi. Şikayetlerin ardından süreç çok kötü yönetilmiş. Bana göre, parti bu konuyla başa çıkabilmek için yeterli donanıma sahip değil ve bazı hatalar yapılmış.”

Haworth ise, cinsel taciz şikayetiyle ilgili olarak gereğini yapmadığı konusunda kendisine yöneltilen iddiaları reddetti. Bahsi geçen çalışana karşı bir cinsel taciz suçlamasından haberleri olmadığını söyledi. Haworth‘un aksine Ardern, İşçi Partisi adına hem yaşanan taciz olayı hem de sürecin ilerleyişi için özür diledi ve şikayetçilerle görüşmek istediğini belirtti. Soruşturmanın ardından sorunun çözüleceğinin ve tekrarlanmayacağının garantisini veren Ardern, şikayetçilere hukuki ve psikolojik destek verileceğini de söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.