Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ı görevden aldıktan sonra ilk kez konuştu: “Çizgiyi aşmıştı”

ABD Başkanı Donald Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ı görevden almasının ardından ilk kez kamera karşısına geçti. Trump, Bolton ile Venezüela ve Kuzey Kore konularında fikir ayrılığı yaşadıklarını ve Bolton’ın yönetimdeki başka isimlerle de anlaşmazlık yaşadığını belirtti. Bardağı taşıran son damlanın Venezüela konusu olduğunu ve Bolton’un “çizgiyi aştığını” söyledi.

Başkan Trump, Oval Ofis’te düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündemde, salı günü Twitter üzerinden görevden aldığını duyurduğu Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton vardı.

Trump görevden aldığı John Bolton için, “Umarım iyi şekilde ayrılmışızdır” demesine rağmen yaşadıkları fikir ayrılıklarını anlatırken Bolton hakkında sert ifadeler kullandı. Bolton’la iyi ilişkiler, olduğunu fakat yönetimdeki birçok kişiyle anlaşamadığı için görevden aldığını söyledi: “İyi ilişkimin olduğu birisiydi. Ama yönetim içindeki kişilerle anlaşamıyordu. Bu da benim için önemli.”

“Mesele sert olmak değil, akıllı olmak”

Bolton’un Kuzey Kore için Libya modelini önermesinin hata olduğunu söyleyen Trump, Venezüela konusunda yaşadıkları fikir ayrılıklarına vurgu yaptı. Trump’a göre, Libya modelinin Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u gücendirdiğini ve bunun Bolton’un önemli hatalarından biri olduğunu da belirtti: “Libya modelini önerdi ve bu tam anlamıyla bir felaket. Kaddafi’ye ne olduğunu hatırlayın. Bu modeli Kuzey Kore ile anlaşma yapmak için kullanıyor. Kuzey Kore liderini tepki verdiği için suçlamıyorum. Burada mesele sert olmak değil, akıllı olmak.”

“Bolton, Venezüela konusunda sınırı aştı”

Trump’a Venezüela konusu da soruldu. Bolton ve Trump aslında Nicolas Maduro’nun iktidardan indirilmesi gerektiği konusunda aynı fikirdeydi fakat Bolton’un yöntemlerinin başarısız olması Trump’ı bir süredir rahatsız ediyordu. “Venezüela politikamız sağlam. İnsani açıdan yardım etmeye çalışıyoruz. Eskiden bölgenin en zengin ülkelerinden biriyken şimdi hiçbir şeyleri yok. Kolombiya ve Brezilya ile birlikte çalışıyoruz. Venezüela konusunda Bolton sınırı aşmıştı. Haklı olduğum da ortaya çıktı” diyen Trump, Maduro ile görüşüp görüşmeyeceğini ise açıklamadı.

ABD’nin İran yaptırımları hafifleyebilir

İran, kendisine uygulanan yaptırımlar kaldırılmadan ABD ile görüşmeyeceğini açıklamıştı ancak ABD görüşme için bir şart sunmamıştı. Trump, İran’a karşı yaptırımların diyalog kurulabilmesi için hafifletilebileceğinin sinyallerini verdi ve İran’ın anlaşmak istediğini düşündüğünü sözlerine ekledi. İran konusunda Bolton oldukça sert bir tutum içerisindeydi bu yüzden Bolton’un görevden alınmasının ardından Trump’ın yaptırımları hafifletebileceği söyleniyordu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Yabancı liderler, yönetimden bir kişinin ayrılmasının ardından politikanın değişeceği fikrine kapılmasın” demişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Bolton’ın görevden ayrılmasının ardından yaptığı açıklamada “Başkan Trump ve yönetiminin İran konusunda çok çok sert olacağına ilişkin bir şüphem yok” diye konuştu.

Bolton’dan boşalan koltuk için beş aday değerlendiriliyor fakat isim verilmiş değil. ABD basınında yer alan haberlere göre, Bolton’ın yerine getirilebilecek isimler arasında ABD’nin Kuzey Kore temsilcisi Stephen Biegun, ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell, ABD’nin esir müzakerecisi Robert O’Brien ve Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.