Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay kararı bozdu, Cumhuriyet çalışanları serbest bırakıldı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının cezalarının infazının durdurulmasına karar verdi. Kararın ardından Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik tahliye edildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski Cumhuriyet gazetesi çalışanlarına “terör örgütüne yardım” suçundan hapis cezası veren yerel mahkeme kararının temyiz incelemesini tamamladı. Kararda, mahkumiyet hükmünün kesinleşip infaza başlanmış olması nedeniyle beş eski Cumhuriyet çalışanının cezalarının infazının durdurulmasına hükmedildi.

Kararın ardından Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik akşam saatlerinde Kandıra Cezaevi’nden tahliye edildi. Hakkında yakalama kararı bulunan Bülent Utku’nun yakalama müzekkeresinin kaldırılması kararlaştırıldı. Ancak Güray Öz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Bülent Utku hakkında yurtdışına çıkış yasağı uygulanacak.

Terör örgütüne yardım suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alan diğer sanık Yusuf Emre İper’in cezası ise onandı. Karar sonrası dosya yeninden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek.

Serbest kalan eski Cumhuriyet çalışanları adına Musa Kart cezaevi çıkışında bir açıklama yaptı. Kart, “Mizah duygusunu kaybetmiş ülkelerde yaşmak zordur. Her şeyin mizah olduğu ülkelerde yaşamak daha da zordur. Her şeyin mizah olduğu dönemlerden geçiyoruz. Dava dosyamıza bakıldığında da bu görülecektir. Çağdaş hukuk devletlerinde insanlar önce yargılanır sonra cezalandırılırlar. Bizde tam tersi oldu. Dokuz ay Silivri Cezaevi’nde kaldıktan sonra hâkim karşısına çıkabildik. Yani peşinen cezalandırıldık” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.