Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’dan Google’a 1 milyar euroluk vergi kaçırma cezası

İnternet devi Google, Fransa’da dört yıldır devam eden soruşturma sonucunda vergi kaçırmaktan suçlu bulundu. Şirket Fransa hükümeti ile vardığı anlaşma uyarınca hem mahkemenin kestiği 500 milyon euro para cezasını hem de 465 milyon euro vergi bedelini ödeyecek. 

Fransız mali polisi, Avrupa merkezi İrlanda’nın başkenti Dublin’de olan Google’ın satış sözleşmelerini ada ülkesinde düzenleyerek ülkeden vergi kaçırdığı iddiası ile dört yıl önce soruşturma başlatmıştı.

ABD’li Google, Avrupa ülkelerinde vergi kaçırdığı suçlaması yüzünden uzun süredir Avrupa Birliği Komisyonu’nun yakın takibinde bulunuyor. Google’ın 2017’de 20 milyar euroyu Hollanda’dan Bermuda’daki bir aracı şirketine transfer ederek milyarlarca dolarlık vergi ödemesinden kaçtığı ortaya çıkmıştı. Fransa Kamu Maliyesi Dayanışma Sendikası tarafından 2018’de yayınlanan rapora göre Google, her sene vergi kaçakçılığı ve yasal vergi optimizasyonu yoluyla Fransa’yı 80 milyar euro zarara uğratıyor.

Fransa parlamentosu, Google, Apple, Facebook, Amazon gibi internet devlerinin ülkede elde ettiği gelir üzerinden yüzde 3 oranında vergilendirilmesini öngören bir yasa tasarısını temmuz ayında onaylamıştı. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.