Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: “Trump’ın İran hamlesi, İsrail ve Türkiye’ye muhtemel etkileri”

Gazeteci Murat Yetkin bugün kişisel blogunda yayımladığı yazısında; ABD Başkanı Donald Trump‘ın, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton‘ı görevden almasının ABD‘nin, özelde İran, genelde de Ortadoğu politikalarını nasıl etkileyebileceğini yorumladı.

“Bolton’un gelişinden itibaren ABD’nin Ortadoğu siyaseti daha sertleşti, İsrail yanlısı ve Suudi Arabistan ve Mısır’ı da katarak İran üzerinde baskıyı artırdı. Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte yönetimde Evangelist lobi çizgisindeki isimlerden sayılan Bolton, son aylarda İran’a askeri harekat için bastıran bir çizgiye gelmişti” diyen Yetkin yazısına şöyle devam etti:

“Bolton’un Fransız Planı’na şiddetle karşı çıktığı ve İran’a baskının azaltılması bir yana, artırılmasından yana olduğu, istifa sonrası ortaya çıktı. Bu aynı zamanda Trump’ın İran siyasetinin sürdürülebilir olmadığını kabul etmesi anlamına geliyordu […] Bolton’un gidişinin ABD’nin Ortadoğu siyasetinde İsrail güvenliğinin önceliğini ortadan kaldıracağı söylenemez, ancak Netanyahu’nun her istediğinin ABD tarafından bu şekilde adeta otomatiğe bağlanma döneminin son bulduğu söylenebilir. Bu gelişmenin 17 Eylül seçim tekrarında Netanyahu’ya daha da oy kaybettirmesi durumu da başbakanlığı koruyup koruyamayacağı sorunu da ortaya çıkabilir.”

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.