Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de özel sektörde son yılların en büyük genel grevi: 49 bin otomotiv işçisi ülke çapında iş bıraktı

ABD’nin en büyük otomobil üreticisi General Motors’un (GM) ülke çapındaki sendikalı çalışanları genel greve çıktı. Toplu iş sözleşmeleriyle ilgili görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine düzenlenen greve, GM’nin dokuz eyaletteki 31 fabrikası ile 21 tesisinde saat başı ücretle çalışan Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) üyesi 49 bin 200 kişi katılıyor.  

Bu, 12 yıl önce yine GM işçilerinin yaptığı iş bırakma eyleminden bu yana, ABD’de özel sektörde yapılan en büyük grev olma özelliği taşıyor. 2007’deki iki gün süren grevin GM’ye maliyeti 300 milyon dolar olmuştu.

Sendika, GM’nin Ohio ve Michigan eyaletlerinde oto montaj tesislerini kapatmasını durdurmak için mücadele ediyor ve işçilerin Kuzey Amerika’da GM için yıllarca rekor kâr elde ettikten sonra daha yüksek ücret almayı hak ettiğini savunuyor.

GM ise, tesislerin kapatılmasının piyasa değişimlerine karşı gerekli cevaplar olduğunu ve UAW’nun ücret ve avantajlarının ABD’nin güneyindeki, sendikanın var olmadığı otomobil fabrikalarına kıyasla daha yüksek olduğunu savunuyor.

GM’nin başkanlık seçimlerinde oy açısından kritik önemdeki Ohio ve Michigan eyaletlerinde tesis kapatıp işgücünü kısma planları ABD Başkanı Donald Trump’ın da tepkisini çekti. Trump dün şirket ve sendikaya “anlaşın” çağrısı yaptı.

GM, Buick, Cadillac, GMC ve Chevrolet markalarının üreticisi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.