Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Netanyahu: “Yarınki seçim ertesinde Batı Şeria’yı ilhak edip, İsrail’e ‘stratejik derinlik’ kazandıracağım”

İsrail’de yarın (17.09.2019) yapılacak erken genel seçimler öncesinde Başbakan Benyamin Netanyahu son kabine toplantısını işgal altındaki Filistin topraklarında, Batı Şeria’daki bir Yahudi yerleşim biriminde yaptı.

Seçimi kazanırsa Batı Şeria’nın bir bölümünü ilhak etmeyi vaat eden Netanyahu’nun bu tercihi, aşırı sağcı ve aşırı milliyetçi rakiplerinden oy çalma çabası olarak yorumlandı.

Ürdün ile Kızıldeniz arasındaki Ürdün Vadisi’ni ilhak etmeyi planlayan Netanyahu, bu adımla ülkesinin “stratejik derinlik” kazanacağını ve İsrail ordusunun buradaki hâkimiyetini “sonsuza kadar” garanti etmiş olacağını söyledi.

Netanyahu hükümeti kabine toplantısının yapıldığı yerleşim birimine de oybirliği ile kalıcılık statüsü verildi.

2,5 milyon Filistinli’nin askeri yönetim altında yaklaşık 600 bin Yahudi yerleşimciyle birbiriyle kesişmeden ama yan yana yaşadığı Batı Şeria’da en son yaklaşık 20 yıl önce Ariel Şaron kabine toplantısı yapmıştı. İsrail’in 1967 Savaşı’nda ele geçirip işgal ettiği topraklarda inşa edilen Yahudi yerleşimleri uluslararası hukukta yasadışı kabul ediyor.

Netanyahu, Yahudi yerleşimleri inşa ederek Filistin topraklarının gaspını kalıcılaştırma projesinin mimarı Ariel Şaron’dan 20 yıl sonra, Batı Şeria’da kabine toplantısı yapan ilk başbakan oldu.

İsrailli Araplar bu seçimlerde parlamentoda yeniden üçüncü büyük grup olmayı hedefliyor

Netanyahu’nun partisi Likud’un Facebook hesabı geçen hafta İsrailli Araplara yönelik mesajları “ırkçı” bulunduğu için kapatılmıştı. İsrailli Arapların partileri bu seçimlere, parlamentoda üçüncü büyük grubu oluşturmayı başardıkları 2015 seçimlerinde olduğu gibi tek bir ittifak olarak katılıyor. Cuma günü yayınlanan son kamuoyu anketlerine göre Likud ile eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın merkez partisi Mavi Beyaz ittifakı başa baş gidiyor. İki partinin de açık ara birinci çıkması beklenmediğinden, seçim ertesi bir kez daha haftalar süren koalisyon görüşmelerine sahne olabilir. Anketler sağın en aşırılıkçı ucunda yer alan Yahudi Gücü adlı partinin de parlamentoya girebileceğine işaret ediyor. Girerse, Netanyahu’nun olası koalisyon hükümetine bu partiyi alması bekleniyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.