Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Satışlar azalıyor, cirolar artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2019 perakende satış endeksleri ile ciro endekslerini açıkladı. Buna göre, perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 oranında azalırken, toplam ciro yüzde 12,6 oranında arttı. 

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 4,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5 geriledi.

Perakende satış hacminde aylık verilerde de gerileme söz konusu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 azalırken, aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,3 geriledi, gıda, içecek ve tütün satışları ise aynı seviyede kaldı.

Perakendede satışlar azalıyor 

Temmuz 2019’da perakende satışlar yıllık ve aylık olarak gerilerken toplam ciro ise yıllık yüzde 13,2, aylık yüzde 0,8 arttı. 

Yıllık bazda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 18, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 13,7, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5,8 artarken, aylık satışlarda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,8 arttı, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,5 azaldı.

Satışların azalmasına rağmen cironun artması, perakendede fiyatların yükselmiş olduğuna işaret ediyor. 

Temmuzda cirolar yükseldi

Öte yandan sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi de 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,6 oranında, bir önceki aya göre ise yüzde 2,8 oranında arttı.

Sektörlere göre incelendiğinde ise sanayi sektöründe yıllık cironun yüzde 12,5, aylık cironun yüzde 3,1 arttığı; ticaret sektöründe yıllık cironun yüzde 12,2, aylık cironun yüzde 1,4 arttığı; hizmet sektöründe yıllık cironun yüzde 23, aylık cironun yüzde 3,6 arttığı görüldü.

İnşaat sektöründe ise yıllık ciro yüzde 6,8 azalırken, aylık ciro yüzde 9,2 arttı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.