Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim aktivisti Greta Thunberg Uluslararası Af Örgütü’nün 2019 Vicdan Elçisi ödülünü aldı

Uluslararası Af Örgütü’nün 2019 Vicdan Elçisi Ödülü, 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’e verildi. Ödülü, “Gelecek için Cuma Günleri” hareketini birlikte hayata geçirdiği gençler adına aldığını belirten Thunberg, Vaşington’da düzenlenen ödül töreninde şöyle konuştu:

“Gelecek için Cuma Günleri hareketinde hayatlarımız için savaşıyoruz. Çocuklarımız ve torunlarımız için, dünya üzerinde yaşayan her bir canlı için, biyosferini çaldığımız, mahvetttiğimiz, her bir canlı için savaşıyoruz. Herkes için savaşıyoruz. Aktivizm işe yarıyor. O yüzden size harekete geçmenizi söylüyorum. Herkes fark yaratabilir. Herkesi 20 ve 27 Eylül’deki küresel iklim grevine davet ediyorum.”

Greta Thunberg’e ödülü, Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo takdim etti. Naidoo, Thunberg ve başlattığı hareketin “benzersiz bir liderlik ve insan hakları için ayağa kalkma cesareti” örneği olduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü haziran ayında, 2019 Vicdan Elçisi Ödülü’nün Thunberg ile “Gelecek için Cuma Günleri” (Fridays for Future) olarak bilinen öğrenci hareketine verildiğini duyurmuştu.

Thunberg’in bir yıl önce başlattığı harekete katılan çocuklar, cuma günleri okullarını asıp, park ve bahçelerde grev yapıyor. Hareket, kısa sürede dünyanın dört bir yanından destekçi kazandı. Eylemler Türkiye’de de yapılıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün en önemli ödülü olan Vicdan Elçisi Ödülü, insan hakları mücadelesinde benzersiz bir liderlik ve cesaret sergileyen kişilere veriliyor.

Greta Thunberg ABD’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne katılmak için uçak yolculuğu yapmayı reddetmiş, iklim krizine dikkat çekmek için İsveç’ten ABD’ye karbon ayak izi bırakmadan 15 gün süren bir tekne yolculuğu ile gitmişti. 16 yaşındaki İsveçli aktivist iklim grevlerine hâlâ devam ediyor.

Uluslarası Af Örgütü Vicdan Elçisi Ödülü’nü daha önce kazananlar arasında Nelson Mandela, Malala Yusufzay, Harry Belafonte, Ai Weiwei, Batı ve Orta Afrika Gençlik Grupları, Angelique Kidjo, Kanada Yerli Halklar Hareketi, Alicia Keys ve Colin Kaepernick de bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.