Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da hükümet yine kurulamadı, genel seçimler 10 Kasım’da yapılacak

İspanya‘da son genel seçimlerin yapıldığı nisan ayından bu yana devam eden koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Başbakanlık görevini vekaleten yürüten Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez, İspanya Kralı Felipe ile görüştü ve bir hükümetin kurulmasının mümkün olmadığını söyledi.

Sanchez “Bir hükümet istiyordum, öyle herhangi bir hükümet değil, ılımlı, istikrarlı, bölünmez ve bağımsızlık isteyenlere tabi olmayan” diyerek erken seçimin işaretini verdi.

Yasalar gereği, hükümetin 23 Eylül’e kadar kurulması gerekiyor. Kral Felipe’nin şimdi meclisi feshetmesi bekleniyor. Böylece İspanya yeniden seçime gidecek. Erken genel seçimlerin 10 Kasım’da yapılması planlanıyor. Bu, 2015’ten beri, ülkede yapılan dördüncü genel seçim olacak.

Başbakanlık görevini vekaleten yürüten Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez, İspanya Kralı Felipe ile görüştü ve bir hükümetin kurulmasının mümkün olmadığını söyledi.

İspanya’da beş yıl önce kurulan yeni partiler ülkenin siyasi haritasına damga vurdu. Aşırı sol Podemos, liberal Ciudadanos ve aşırı sağcı Vox, ülkenin geleneksel siyasetine meydan okudu, merkez sağ ve merkez solu arasında gidip gelen iktidar mücadelesine, bu yeni partiler de dahil oldu.

Nisan ayında yapılan seçimlerden sonra, meclisteki beş parti de yüzde 10’dan fazla oy aldı. Hükümeti kurma görevini alan Pedro Sanchez de bu parlamentodan bir koalisyon çıkarmayı başaramadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.