Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail seçimlerinde sandık çıkış anketlerine göre Netanyahu birinciliği az farkla kaptırdı

İsrail’de geçen nisan ayında hükümet kurulamadığı için dün yapılan erken seçimin sandık çıkış anketleri, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nin birinciliği az farkla eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz‘ın liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı’na kaybettiğine işaret ediyor. Buna göre, 120 sandalyeli İsrail Parlamentosu‘nda Likud 30 ila 33 sandalye, Mavi-Beyaz İttifakı ise 32 ila 34 sandalye alacak gibi görünüyor.

Kesin sonuçların sandık çıkış anketleriyle aynı olması durumunda hükümeti kurma görevi Gantz’a verilecek. Ancak Gantz’ın da parlamentoda 61 sandalyelik desteği bulması kolay görünmüyor. Dolayısıyla İsrail’i, uzun koalisyon pazarlıkları bekliyor.

Netanyahu ve Gantz

Nisan ayındaki seçimde de iki parti başa baş gitmiş, kesin sonuçlara göre her ikisi de 35’er sandalye kazanmıştı. Ancak cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini, sandalye sayısı aynı olsa da oy oranı küçük bir farkla Mavi Beyaz İttifakı’ndan fazla olan Netanyahu’ya vermişti.

Anketler Netanyahu’yla girdiği koalisyon ittifakından çekilerek nisan ayındaki erken seçimin yolunu açan eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman‘ın aşırı sağcı Evimiz İsrail (Yisrael Beitenu) Partisi’nin oylarını ikiye katladığına işaret ediyor. Aşırı dinci Ultra Ortodoks Shas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partileri de parlamentoda geçen seferden bir fazla sandalye ile temsil edilecek gibi görünüyor.

Aşırı ırkçı üç partinin oluşturduğu Sağ Birlik İttifakı‘yla, nisan seçimleri öncesinde kurulan yine aşırı sağ görüşlü Yeni Sağ Partisi‘nin bir araya gelerek kurduğu Yamina Listesi de yedi sandalye kazandı. Nisan seçimlerinde Yeni Sağ Partisi barajı geçememişti. Sağ Birlik İttifakı ise beş sandalye kazanmıştı. Bu partiler de tüm Batı Şeria‘nın ilhak edilmesi gerektiğini savunuyor.

Arap partilerinin oluşturduğu Birleşik Arap Listesi ise, nisan ayına göre üç fazla sandalye kazanarak milletvekili sayısını 13’e çıkarıyor.

İsrail’de ilk defa bir yıl içinde iki genel seçim yapılmış oldu. Netanyahu seçimler öncesi Batı Şeria’nın bir bölümünü ilhak etmeyi, Gantz ise Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerini güçlendirmeyi vaat etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.