Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın yeni ulusal güvenlik danışmanı, Rahip Brunson’ın serbest bırakılması sürecini yürüten Rehine İşleri Özel Temsilcisi Robert O’Brien

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta John Bolton’dan boşalan ulusal güvenlik danışmanlığı pozisyonuna Dışişleri Bakanlığı’nın Rehine İşleri Özel Temsilcisi Robert C. O’Brien’ı atadı. Trump’ın dördüncü ulusal güvenlik danışmanı olacak olan O’Brien’ın göreve başlaması için Senato onayı gerekmiyor.

Terör örgütü adına suç işlemekle suçlanarak Türkiye’de iki yıl cezaevinde tutulan Rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılması sürecine nezaret etmiş olan O’Brien, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yakın çalışma arkadaşlarından. Nitekim Amerikan medyası Trump’ın karar sürecini Pompeo’nun etkilediğini yazıyor. O’Brien geçen ay da İsveç’te göçmen bir genci dövdüğü için tutuklanan Amerikalı rapçı ASAP Rocky’nin, tutuksuz yargılanmak üzere ülkesine dönmesini sağlayan görüşmeleri yürütmüştü.   

Rahip Brunson ülkesine döndükten sonra Beyaz Saray’da Başkan Trump tarafından ağırlanmıştı.

Avukatlık brövesi bulunan O’Brien, ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olduğu yıllarda selefi John Bolton’la da çalışmıştı. O’Brien eski dışişleri bakanları Condaleeza Rice ve Hillary Clinton’a da hizmet vermiş isimlerden.

Washington Post’a görüş veren bir bürokrat yeni ulusal güvenlik danışmanını “herkesle iyi geçinen çalışması kolay biri” olarak nitelemiş. Başkan Trump, John Bolton ile yollarını ayırdığında, yönetimindeki önem verdiği bazı kişilerle anlaşamadığını söylemişti. Dışişleri Bakanı Pompeo, Bolton’ın anlaşmazlık yaşadığı isimler arasında sayılmıştı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.