Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fukuşima nükleer felaketinden sorumlu tutulan üç tepe yönetici beraat etti

Fukuşima nükleer felaketinden sekiz yıl sonra Japonya’da kazada sorumluluğu olduğu düşünülen yetkililerin yargılandığı davada Fukuşima nükleer santralini işleten Tokyo Elektrik Şirketi TEPCO’dan üç eski yönetici beraat etti

TEPCO’nun üç tepe ismi yaşanan nükleer felaket ile ilgili büyük bir tsunami karşısında ne yapılması gerektiğine dair bilgi aktarmamakla suçlanıyordu. Tokyo Bölge Mahkemesi, 79 yaşındaki eski TEPCO Yönetim Kurulu Başkanı Tsunehisa Katsumata, 69 yaşındaki eski başkan yardımcısı Sakae Muto, 73 yaşındaki Ichiro Takekuro’nun beraatına hükmetti.

11 Mart 2011 tarihinde Sendai şehrinden 130 kilometre uzaklıkta meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve onu takip eden tsunami sonucu reaktörlerin soğutma sistemleri devre dışı kalmış ve Fukuşima nükleer santralinde tarihin en büyük ikinci nükleer kazası meydana gelmişti. Tsunami 18 bin 500 kişinin ölümüne veya kaybolmasına yol açarken nükleer kazanın gerçekleştiği alanda ölüm gerçekleşmemişti. Kazanın ardından yayılan radyasyon bölgeyi hâlâ etkiliyor

2011’de yaşanan Fukuşima nükleer felaketinden sonra Japonya işlettiği 54 reaktörün 21’ini kapatmış, yeni kanunlara uyum sağlayan 33 reaktörün çalışmasına ruhsat verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.