Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu: “Necip Fazıl’ın oyunu iki senedir oynanmıyor ve bir oyunun 250 bin TL maliyeti var”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Göztepe-Ataşehir-Ümraniye metro hattında kazı törenine katıldı. Metronun İBB için öncelikli olduğunu belirten İmamoğlu, “Geldiğimiz noktada itiraf edelim ki; Marmaray hariç 150 küsur kilometre sonuca ulaşmışsak ne yazık ki bu başarı değil. Yüzde 18’i değil 40-50’leri konuşuyor olmalıydık” dedi. İmamoğlu ayrıca, İBB Şehir Tiyatroları’nda oynanan bir oyunun 250 bin TL maliyeti olduğunu da açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yarım kalan Göztepe-Ataşehir-Ümraniye metro hattını ziyaret etti ve metro projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

“Yarım kalan metro hatlarının İstanbul için tehdit oluşturduğunu söylemiştik” diyen İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Tümüyle bunların giderilmesi ve duran şantiyelerin çalışmasıyla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Öncelikle tehditleri ortadan kaldıran tedbirleri getiriyoruz. Duran metro hatlarının da devam etmesi lazım. Hedefimiz duran hatların tamamında, çok merak edilen Kabataş-Mahmutbey gibi birçok projenin bitişiyle ilgili takvimleme yapmak istiyoruz. Hedef 2022-2023 bandında tümünün bitirilmesini sağlamak.”

“Sorun düzensizlikten kaynaklanıyor”

İmamoğlu sorunun düzensizlikten kaynaklandığını belirtirken, finansmana yönelik politikalara özel vurgu yaptı: “Proje, fizibilite yapılır, ihaleye çıkarılır ama ihaleye çıkış süreciyle birlikte finans düzeni organize edilir. Burada bu tasarım yapılmadığı için, 2017’de başlayan birçok proje 2018 sonu, 2019’da durduruldu. Tamamen tasarım bozukluğuyla ilgili. Geldiğimiz noktada itiraf edelim ki; 150 küsur kilometre sonuca ulaşmışsak ne yazık ki bu başarı değil. Yüzde 18’i değil 40-50’leri konuşuyor olsaydık. Son iki üç yıla sıkıştırılan işlere yol verilmeliydi. Bir şehrin, ülkenin yatırım önceliğine, finansal düzenlemelere yönelik politikalarıyla ilgili bir durum. Bizim içim metro öncelik, sağlıklı ve kararlı adımları atarak yolumuza devam edeceğiz.”

“CHP projeleri demeyi asla düşünmüyoruz”

İmamoğlu, mevcut borçlanma ve ilave borçlanmanın, bu projeler için de yapıldığını belirtirken İBB’nin mevcut bütçesinin yeterli olmadığını vurguladı. İmamoğlu ayrıca, “CHP projeleri demeyi asla düşünmüyoruz. Biz bir dönemi yürütüyor olabiliriz ama bu projeler milli projelerdir. Bu kentin, şehrin projesidir, sahibi 16 milyondur. Biz hiçbir masada bir partiyi ya da şahsımızı temsil etmiyoruz” dedi.

Şehir Tiyatroları açıklaması

İmamoğlu, İBB Şehir Tiyatroları’nda Necip Fazıl ve İskender Pala gibi isimlerin oyunlarının repertuvardan çıkartılmasıyla ilgili de şunları söyledi: “Şehir Tiyatroları ile ilgili bir işi, bir gazetenin 28 Şubat benzetmesiyle vermesi çok gülünç. 30 yıla yakın yayın hayatında olan, bazen benim de alıp okuduğum bir gazetenin manşetinde bunu görmek utanç verici. Yazık. Her şeyden bir şey çıkarma çabası. Kendilerine çeki düzen vermelerini öneririm. Aynaya bakmalarını öneriririm. Şehir Tiyatroları’nın kendi benliğine dönmesi için arkadaşlarıma talimat verdim. Her işin uzmanı, sanat yönetmeni, müdürü var. Ben de sizin bana sorduğunuz gibi sordum. Yapılan tarif çok net. Necip Fazıl ile ilgili bahsedilen oyun 2018’in başından beri, ocak veya nisan ayından beri iki senedir oynanmayan bir oyun. ’20 aydır niye oynanmıyor’ diye sormayanlar bize niye soruyorlar anlamıyorum. Başka yazarların da, ünlü yazarların da geri çıkarılmış. Bir başka oyunun dış yapım olarak anıldığını, sadece bir oyunun 250 bin TL maliyeti olduğunu söylediler. Bunun yerine oyun üreten, aktif şekilde karar veren şekilde aktif bir tiyatro dönemi başlatmak istiyoruz. Hukuksuz yere atılan sanatçıların geri dönmesini istiyoruz. Sanatın özgünlüğüne inanan bir insanım. Müdahale olursa sanatı başkalaştırırsınız. Maliyet ve iki senedir oynanmayan bir oyun. Kaldı ki şahsi husumet asla olamaz, İskender Pala ile münasebeti olan, kitaplarını okumuş biriyim. O bakımdan sadece yaygara çıkarma ve bunu 28 Şubat diye atan gazetelerin yayıncılıkla ilgili sorunları Şehir Tiyatroları gündemde olacak. Ben beş yıldır Beylikdüzü’ne getirtemedim, şimdi her yere gidecekler. Hatta mahallelere gidip tiyatroyu gösterecekler. Asla fikirsel, sığ bir kavram oraya hâkim olmayacak, tamamen özgür ortamı orası ile buluşturacağız. Bu israftır değildir, bilemem ama israf hangi kuruma bakarsak bakalım bizim önceliğimiz olacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.