Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK, güven endekslerini açıkladı: İnşaat, hizmet ve perakende iyimserlik peşinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sektörel güven endekslerinin Eylül 2019 verilerini açıkladı. Buna göre, hizmet sektörü güven endeksi 89,3, perakende ticaret sektörü güven endeksi 97,6, inşaat sektörü güven endeksi ise 60,1. Sektörel güven endekslerinin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

İnşaat sektörü

İnşaat sektörü güven endeksi ağustosta 55,5 iken, %8,3 oranında artarak eylülde 60,1 oldu. İnşaat sektöründe, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri de sırasıyla %6,6 ve %9,4 artarak 44,4 ve 75,9 değerlerini aldı. Bu veriler, sektörde kötümserliğe rağmen bir kıpırtı olduğunu gösteriyor.

Hizmet sektörü

Hizmet sektörü güven endeksinde de ağustosa oranla çok küçük de olsa yukarı doğru bir hareket var. Endeks ağustosta 89,1 iken, eylülde %0,2 oranında artarak 89,3 oldu. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre iş durumu ve hizmetlere olan talep endeksleri sırasıyla %1,9 ve %1 artarak 87 ve 85,4 değerlerini aldı. Hizmetlere olan talep beklentisi endeksi ise %2,2 azalarak 95,4 oldu.

Perakende ticaret

Sektörler arasında iyimserliğe en çok yaklaşan, perakende ticaret oldu. Güven endeksi eylül ayında %2,7 oranında artarak 97,6 çıktı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre iş hacmi-satışlar, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla %4,1, %1 ve %3,4 artarak 89, 105,8 ve 98,1 değerlerini aldı.

Burada dikkat çekici olan, mevcut mal stok seviyesi endeksinin 100’ün üzerinde olması, 105,8 ile “iyimser” tarafa geçmesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.