Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başkanın azil süreci: Görüşme dökümü Trump’ın Ukrayna liderinden siyasi rakibini araştırmasını istediğini doğruluyor

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden azledilmesi sürecinin başlatılmasına neden olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı 25 Temmuz 2019 tarihli telefon konuşmasının özet dökümünü yayınladı.

Beş sayfalık dökümde, Trump’ın Zelenskiy’den, eski Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti başkan aday adayı Joe Biden’ın oğlunun aleyhinde yolsuzluk soruşturması açılmasına yarayabilecek faaliyetlerinin araştırılması için devreye girmesini istediği görülüyor. Trump Ukrayna liderinden bu amaçla avukatı Rudy Giuliani ve ABD Adalet Bakanı’yla çalışmasını talep ediyor:  

“Bir başka konu da Biden’ın oğluyla ilgili ortada çok laf var, Biden’ın soruşturmayı durdurduğu söyleniyor ve birçok kişi ne olduğunu ortaya çıkartmak istiyor, o yüzden Adalet Bakanı ile birlikte çalışabilirseniz harika olur.”

Temsilciler Meclisi’nde azil soruşturmasını başlatan Demokratlar, Trump’ın yabancı bir devlet adamından siyasi rakibini karalama amacıyla yardım talep ederek görevini kötüye kullandığını savunuyor.

Sözkonusu telefon konuşması öncesinde Trump, Kiev’e yapılacak yaklaşık 400 milyon dolarlık yardımı askıya almıştı. Trump’ın bu yardımı Ukrayna liderini taleplerini yerine getirmesini sağlamak üzere pazarlık aracı yapmak üzere askıya aldığı iddia ediliyor.

Paylaşılan belge, 30 dakika süren telefon konuşmasının tam dökümü değil; konuşmaya katılan ABD’li yetkililerin aldıkları notların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş resmi tutanak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.