Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demokratlar, ABD Başkanı Donald Trump için azil süreci başlattı

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevinden azledilmesi için Demokratlar tarafından yasal süreç başlatıldı. Gerekçe, Trump’ın, Demokrat Partili başkan adaylarından olan ve en önemli rakibi olarak görülen Joe Biden’a karşı Ukrayna hükümetinden siyasi yardım talep ettiği yönündeki iddialar. Trump ise süreci, kendisine karşı başlatılan bir “cadı avı” olarak nitelendirdi.

Nancy Pelosi

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, Donald Trump’ın görevinden azledilmesi için resmi soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Pelosi, azil sürecini başlattıklarını duyurduğu açıklamasında, “Başkan hesap vermeli, kimse hukukun üstünde değil” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Biden hakkında görüştüğünü kabul eden Trump ise bunu yasalara aykırı bir şekilde yapmadığını savundu. Trump, görüşmenin içeriği hakkında “Joe Biden ve oğlu gibi ABD vatandaşlarının zaten kötü durumda olan Ukrayna’daki yolsuzluk ortamına katkı sağlamalarını istemediğimizi söyledim” dedi.

Azil süreci ile ilgili soruşturma, Trump’ın başkanlık gücünü kullanarak Demokrat Parti’nin 2020 için en güçlü başkan aday adayı Joe Biden’ı alt etmek ve tekrar seçilmek için yabancı bir devletten, Ukrayna’dan yardım aldığı iddialarına odaklanıyor. 

Bu iddialar, ABD’deki istihbarat kurumlarından birinde görevli olduğu tahmin edilen bir kişi tarafından ortaya atıldı. Buna göre Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’den, Biden’ın Ukrayna’da bir enerji şirketinde çalışan oğlu Hunter hakkında bilgi talep etti. İddiaya göre amaç, baba Biden’ı karalayacak bilgilere ulaşmak. Sözkonusu görüşmenin içeriği halen gizli tutuluyor. Beyaz Saray, istihbarat yetkilisinin şikayetiyle ilgili ABD Kongresi’ni bilgilendirmeyi reddediyor.

Trump soruşturmaya Twitter üzerinden yanıt verdi. Trump paylaştığı mesajlarda, “Demokratlar, Birleşmiş Milletler’de bu denli başarılı işler yapıldığı bir günü elbette mahvetmek ve cadı avı haberleriyle bizi küçük düşürmek zorundaydılar” açıklamasını yaptı, süreci, “başkanlık tacizi” olarak nitelendirdi.

Trump, ABD tarihinde hakkında azil süreci başlatılan dördüncü başkan. Ancak bugüne kadar hiçbir ABD başkanı azledilerek görevden alınmadı. Eski başkanlardan Andrew Johnson ve Bill Clinton, haklarında başlatılan azil süreci sonunda görevden uzaklaştırılmadı. 1974 yılında Watergate Skandalı sonrası azil süreciyle karşı karşıya kalan Richard Nixon ise istifa etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.