Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin de katılacağı Haydarpaşa ve Sirkeci gar ihaleleri 4 Ekim’de yapılacak, TCDD isterse ihaleyi iptal edebilecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, salı gecesi katıldığı televizyon programında “Haydarpaşa ve Sirkeci garları için açılacak ihalelere İBB olarak gireceğiz” dedi. Garlar için açılan ihale 4 Ekim’de yapılacak, 90 bin TL geçici teminat bedelini ödeyen her yerli kurum katılabilecek. Ancak TCDD isterse ihaleyi iptal edebilecek.

Haydarpaşa ve Sirkeci garları yıllardır tartışma konusu. Demiryolu işlevlerini, süren tadilatlar ve yenileme çalışmaları nedeniyle yitiren iki garın bir bölümü kültür sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere ihaleye açıldı. Duyuru 20 Eylül’de gar ilan panolarına asıldı ve şartname yayımlandı.

TCDD ihaleyi iptal etme hakkına sahip

İhaleyle ilgili sunulan şartnamede en dikkat çekici nokta ise, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) bu ihalede 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na tabi olmaması. Bu nedenle de TCDD ihaleyi yapıp yapmamakta serbest. TCDD isterse ihaleyi iptal da edebilir.

İhale 4 Ekim’de yapılacak

Haydarpaşa Garı’nda 22 bin 710 metrekaresi açık alan olmak üzere toplam 25 bin 50 metrekare, Sirkeci Garı’nda bin 750 metrekaresi açık alan olmak üzere 4 bin 170 metrekare alanı kapsayan ihale, 4 Ekim 2019 Cuma günü saat 10:00’da yapılacak.

İhaleye yerli isteklilerin katılması şartı getirilirken, ihaleye katılan her kurum 90 bin TL geçici teminat bedelini teklif dosyasına koymak zorunda. Ayrıca ihaleye katılacak her kuruma son beş yıl içerisinde dijital kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunduğuna dair en az 4 milyon TL tutarında belge sunma, 20 milyon TL tutarında da dijital ekipmanı barındırma şartı getirildi.

Haydarpaşa Dayanışması: “İBB’nin ihaleye girmesi olumlu”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk’te salı gecesi gazetecilerin sorularını yanıtlarken “Haydarpaşa ve Sirkeci garları için açılacak ihalelere İBB olarak gireceğiz” dedi.

Haydarpaşa Dayanışması’ndan Tugay Kartal, İBB’nin ihaleye girmesini olumlu karşıladıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Burayı bir şekilde Kültür Bakanlığı’na devretmeyi düşündüler fakat olmadı. Hatırlanacağı gibi 31 Mart Yerel Seçimlerinde Kadıköy’de AKP adayı olan Özgül Özkan Yavuz’un da, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın da vaatlerinde burası geçiyordu. Burasının belirsiz vakıflara, sermayeye, bazı gruplara verilmesindense belediyenin halk yararına kullanıma açacak olması çok daha iyi.”


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.