Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac öldü: Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini savunan önemli isimlerden biriydi

Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından Jacques Chirac, 86 yaşında öldü. Ölümünü duyuran damadı, “Cumhurbaşkanı Jacques Chirac bu sabah, sevdiklerinin yanında huzur içinde öldü” dedi.

1995-2007 yılları arasında cumhurbaşkanı olarak görev yapan Chirac, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile müzakereleri sürecinde önemli rol oynayan bir isimdi. Tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını destekleyen Chirac, “Türkiye’nin AB’ye üyelik yolculuğu uzun ve zorlu olacaktır. Ancak bu üyelik arzu edilen bir gelişmedir” diye konuşmuştu. Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik görüşmeleri, onun cumhurbaşkanlığının son yıllarında, 2005’te başladı.

İki dönem üst üste cumhurbaşkanı olan Chirac, ABD ve İngiltere’de Ronald Reagan ve Margaret Thatcher ile güçlenen liberalizme karşı çıkmış ve bu akım için “ultra liberalizm” değerlendirmesinde bulunmuştu. Fransa’nın sosyal liberalizme odaklanması gerektiğini söyleyen Chirac, devlet yatırımlarıyla desteklenen bir ekonomi anlayışını benimsemişti.

ABD’nin 2003’teki Irak işgaline de şiddetle karşı çıkan Chirac, Fransa’da cumhurbaşkanlarının görev süresini yedi yıldan beş yıla indirmişti.

Chirac, 2011’de yolsuzluktan hüküm giydi. Paris Belediye Başkanı olarak görev yaptığı yıllarda zimmetine para geçirmek ve kamu kaynaklarını kötüye kullanmaktan suçlu bulundu, aldığı 2 yıllık ceza ertelendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.