Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

#MeToo akımının Fransa’daki öncüsü gazeteci Sandra Muller, tacizini ifşa ettiği medya patronuna “hakaret ettiği” gerekçesiyle suçlu bulundu

Twitter’da #MeToo (ben de) etiketiyle kadınların uğradıkları cinsel tacizleri ifşa ettiği akımın Fransa’daki öncüsü gazeteci Sandra Muller, taciz suçlamasında bulunduğu medya patronu Eric Brion’a “hakaret ettiği” gerekçesiyle 15 bin euro para cezasına çarptırıldı. Muller karara karşı temyiz yoluna gideceğini açıklarken, kadınların “savaşa devam etmesi gerektiğini” söyledi.

Muller, ABD’de yapımcı Harvey Weinstein’ın birçok kadını taciz ettiğinin ortaya çıkmasıyla Twitter’da alevlenen ifşa yöntemi #MeToo’yu 2017’de yılında Fransa’da başlatmıştı. Gazeteci, #MeeToo’nun Fransızca versiyonu #balancetonporc (domuzunu ifşa et) etiketini kullanarak Équidia TV’nin eski yöneticisi Eric Brion’un kendisine “Tam benim tipimsin. Büyük göğüslerin var. Seninle yatmak istiyorum” dediğini yazmıştı.

Medya patronu Eric Brion, Muller’in bu açıklamasının ardından, kısa bir mesajla özür dileyerek, uygunsuz davranışlarda bulunduğunu kabul etmişti. Ancak Muller’e, onu bir “seks suçlusu” gibi gösterdiği ve bu yolla itibarını ve kariyerini mahvettiği gerekçesiyle hakaret davası açmıştı. Davanın geçen mayıs ayında görülen ilk duruşmasında Brion’ın avukatları, sözkonusu ifadelerin “flört etme hakkı” kapsamında olduğunu savunmuştu.

Brion, 2017’de Le Monde gazetesindeki köşesinde uygunsuz davranışlarını şu sözlerle açıklamıştı: “Bir kokteylde Sandra Muller’den hoşlandım ve bunu ‘yanlış ifadelerle’ dile getirdim. Ama bu yalnızca bir kez oldu. Amacım kendimi temize çıkarmak değil, yeniden özür dilemek istiyorum.”

Brion’a haraket ettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırılan Muller, karara tepki göstererek temyiz yoluna başvuracağını söyledi. Muller’in avukatı ise kararın “mevcut zamana uymadığını” ve “toplumu geriye götürdüğünü” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.