Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: “Biri diyor ki ‘cumhurbaşkanını yüzde 40 ile seçelim!’ Ama küçük ortağınla yüzde 40 bile etmiyorsun”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yeni yasama yılının ilk grup toplantısını yaptı. Partinin eş genel başkanı Sezai Temelli, cumhurbaşkanlığı seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik, eski bakanlardan Faruk Çelik’in ortaya attığı öneriyi değerlendirdi. Temelli, “Bunlar aritmetik de bilmiyorlar” dedi.

Temelli konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Birisi çıkıp diyor ki cumhurbaşkanını yüzde 50 +1 ile değil yüzde 40 ile seçelim. Tamam, iki kişi yüzde 40 alınca eş cumhurbaşkanlığı sistemi mi olacak? Bunlar aritmetik de bilmiyorlar. Sen şimdi yüzde 40 dedin ama son araştırmalara bakmamışsın. Son araştırmalar diyor ki küçük ortağınla birlikte yüzde 40 bile etmiyorsun. Haftaya yüzde 35, sonra yüzde 30.”

Bursa’da yayımlanan Olay gazetesinden Ahmet Emin Yılmaz’a konuşan Çelik, cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oranının değiştirilmesi önerisinde bulunmuş, “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formulü Türkiye’yi yorar” demişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise TBMM resepsiyonunda konuyla ilgili, “Bunu revize edip gündeme getirmek siyasetçi ciddiyetiyle yakışmaz. Böyle bir şey olacaksa bu bizim değil, adı üzerinde muhalefetin yapacağı bir iştir” diye konuşmuştu.

“Kürsülerde savaş çağrıları yapanlara yer vermeyin”

Temelli, Suriye’de olası bir askeri operasyona da karşı olduklarını tekrarladı:

Meclis başkanına çağrı yapıyorum: Bu kürsülerde savaş çağrıları yapanlara yer vermeyin, bu kürsülerde savaşla, şiddetle arasına mesafe koymayanlara yer vermeyin. Cumhurbaşkanı olsa bile. Bu Meclis ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ anlayışı üzerine yükselmiş bir Meclis’tir. İkinci büyük savaşa girilmesini engelledi diye dönemin cumhurbaşkanına karşı çıkanlar, ‘Büyük bir savaşı kaçırdık, ekmeğimizden olduk’ demişti. Buna çok manidar bir cevap verdi: ‘Ekmeğinizden oldunuz ama çocuklarınız babalarından olmadı.’ Bu Meclis’in hafızası budur.”

Deprem, yargı reformu ve ekonomi

Sezai Temelli, geçen hafta İstanbul’da meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremden sonra toplanma alanlarına ilişkin yapılan tartışmalara da değindi:

“Kentte deprem toplanma alanı kalmamış, millet bahçeleri ekolojik yıkımın çaresi olarak anlatılıyor. Oysa biliyor musunuz Türkiye plastik ithalatında lider ülke. Türkiye sadece ekonomide beş kırılgan ülkeden biri değil, küresel iklim krizine katkı yapan ilk beş ülkeden biri. ‘Önce memleket’ diyorlar. Evet, ‘önce saray, önce rant, önce mermi’ dememeli. ‘Önce memleket’ demek için bu ülkenin akciğerlerini, Kaz Dağları’nı Kanadalı maden şirketine peşkeş çekmemeli. Hamaset yaparak, prompterdan okuyarak ‘önce memleket’ denmez.”

Temelli, TBMM’nin en önemli gündem maddeleri arasında yer alan yargı reformuna ilişkinse “göz boyama” değerlendirmesinde bulundu: “Yargıda reform falan söz konusu değil. Bu bir göz boyama, gerçek bir reform için HDP’ye kulak vermek lazım. Bu konuda hazırladığımızı strateji belgesini bütün kesimlerle paylaştık. Bir yol temizliğine ihtiyaç var. Bunu yapabilmek için de Terörle Mücadele Kanunu’ndan başlamamız gerekiyor.”

Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen günlerde yaptığı market alışverişine de atıfta bulunarak, hayat pahalılığına dikkat çekti ve Erdoğan’ı eleştirdi:

“Cumhurbaşkanı markete gitmiş. Gitmiş üç bisküvi almış eline. Üç bisküvi 4.5 lira. Senin oturduğun sarayın aylık gideri 4.5 milyon lira.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.