Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yüzde 20 zam: Boğaz köprülerinden otomobille geçiş ücreti 10,5 TL oldu

Otoyol ve boğaz köprülerinin geçiş ücretlerine ortalama yüzde 20 oranında zam yapıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre zam yarından (7 Ekim) itibaren geçerli olacak. 

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) açıklamasına göre, kontrollü otoyol ve boğaz köprülerinin ömürlerinin uzatılması ve bakım onarımlarının düzenli olarak yapılabilmesi amacıyla, her yıl üretici fiyat endeksine (ÜFE) göre düzenlenmesi gereken geçiş ücretlerine ortalama yüzde 20 oranında zam yapıldı. Açıklamada ÜFE’nin geçen yıl yüzde 33,64’e yükselmesine rağmen, ücretlere 21 aydır hiçbir zam yapılmadığı belirtildi.

KGM’nin açıklamasında, boğaz köprülerinde yapılan büyük bakım ve onarımlar ile işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artışlar ve bakım-işletme maliyetlerindeki yükselmeler de göz önüne alınarak yol standartlarının sürdürülebilirliği için, otoyol ve köprülerdeki geçiş ücretlerine zam yapılmasının zorunlu hale geldiği vurgulandı.

Buna göre, yarından geçerli olmak üzere otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde ortalama yüzde 20 zammın yapıldığı kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Otoyollarda otomobil için en yakın mesafe ücreti 3 lira, en uzak mesafe ücreti 30 lira, Boğaz köprüleri otomobil geçiş ücreti ise 10,50 lira olarak belirlenmiştir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücret tarifesi ise aks aralığı 3,20 metreden küçük iki akslı araçlar için 10 lira, aks aralığı 3,20 metre ve 3,20 metreden büyük Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararı gereğince geçebilen ve geçemeyen her türlü iki akslı araçlar için 13,50, 3 akslı her türlü araçlar için 29,50, 4 ve 5 akslı her türlü araçlar için 58,75, 6 ve yukarı akslı araç için 78,25 ve motosikletler için de 4,25 olarak belirlendi.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.