Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’taki hükümet karşıtı gösterilerde ölenlerin sayısı 100’e ulaştı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta 1 Ekim günü başlayan, sonrasında başta Basra olmak üzere ülkenin güneyindeki kentlere de yayılan hükümet karşıtı gösterilerde en az 100 kişi öldü, 4 bin kişi de yaralandı. Şiddet olayları devam ederken Bağdat Valisi Felah el-Cezairi istifa etti, hükümet de bir reform paketi açıkladı.

Bağdat yönetimi olayları kontrol altına almak için sokağa çıkma yasağı uyguluyor ve internete erişim engelleniyor.

Bağdat İl Meclisi, Bağdat Valisi Felah el-Cezairi’nin istifa dilekçesini değerlendirmek için toplandı. Yapılan oylamada, valinin istifası kabul edildi.

Yolsuzluk ve işsizlikten şikayetçi olan göstericilerin taleplerine karşılık hükümet 17 maddelik bir reform planı açıkladı. Planda yoksullara konut yardımı, işsizlere ödenek ve işsiz gençlere mesleki eğitim programları yer alıyor. Gösterilerde ölenlerin aileleri de ödeme ve sağlık hizmeti alacak.

Göstericiler, hükümet güçlerini gerçek mermi kullanmakla suçlarken, hükümet güçleri meçhul nişancıların hem göstericileri hem de güvenlik güçlerini hedef aldığını iddia ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.