Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’ye olası operasyon – ABD medyası: “Trump Türkiye’nin askeri operasyonuna onay verdi, Suriye politikasını yine telefonda değiştirdi”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon konuşması ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklama Amerikan medyasında geniş yankı buldu.

New York Times haberi “Trump Türkiye’nin Suriye’ye askeri operasyonuna onay verdi, ABD’nin politikasını değiştirdi” başlığıyla verdi. Gazete Başkan Trump’ın, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile Dışişleri Bakanlığı’nın “İran ve Rusya’ya karşı denge oluşturmak ve IŞİD’e karşı operasyonlara devam etmek üzere kuzeydoğu Suriye’de sınırlı sayıda asker tutulması yönündeki tavsiyesi” aleyhinde bir adım atarak, ABD’nin Suriye’deki askeri politikasında “büyük değişiklik” yaptığını yazdı. Haberde bölgedeki tüm Amerikan askerlerinin geri çekilmeyeceği, harekat olanak tanımak üzere 100 ila 150 askerin bulundukları mevzileri terk edeceği bilgisi yer aldı.

Washington Post gazetesi ise “Türkiye saldırıya hazırlanırken ABD kuzeydoğu Suriye’deki askerlerini çekiyor” başlıklı haberinde, Trump’ın, Türkiye ile “müttefik Kürt savaşçılar” arasında kalmaktansa aradan sıyrıldığını yazdı. Gazete, ABD’nin Türkiye’nin operasyonuna müdahil olmayacağını duyurmasının, “iki önemli müttefiki arasında aylar süren barış sağlama çabalarına” aniden son vermesi anlamına geldiğini kaydetti.

Beyaz Saray’ın “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde uzun süredir planladığı operasyon için yakın zamanda harekete geçeceği, ABD’nin bu operasyona dahil olmayacağı, askeri destek vermeyeceği ve ‘IŞİD’i yenilgiye uğratan’ Amerikan askerlerinin bölgeden çekileceği”ne dair açıklamasına, sosyal medyadan da tepkiler vardı.  

Başkan Trump’ın “Kürt müttefikleri” yarı yolda bırakarak büyük bir hata yaptığını savunan Washington Post yazarı David Ignatius, ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) Türkiye sınırından Türkiye’nin müdahalesini önleme sözüyle çektiğini hatırlattı ve Twitter’da şu paylaşımı yaptı: “..müttefiklerini terk etmenin yanı sıra, Trump, gelecekte kan dökülmesini ve istikrarsızlığı garanti edecek şekilde Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’de toprak gaspına yol veriyor. ABD’nin Ortadoğu’daki askeri gücü açısından Suriye misyonu nadir başarılı olanlardandı – şimdi Erdoğan’ın hırsları için çarçur ediliyor.

ABD’nin eski IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de, Trump’ın kararına Twitter’dan tepki gösterenlerden: “Trump Genel Kurmay Başkanı değil. Bilgi sahibi olmadan ya da üzerine kafa yormadan fevri kararlar alıyor. Askeri personeli destek çıkmadan tehlikeye atıyor. Esip gürlüyor, ama hasımlar blöfünü gördüklerinde ya da zorlu bir telefon konuşmasına maruz kaldığında müttefiklerimizi ortada bırakıyor.

McGurk sosyal medya paylaşımında bölgede alıkonan IŞİD’lilerin sorumluluğunun Türkiye’ye bırakılmasını da değerlendirdi: “Trump Erdoğan ile konuştuktan sonra Beyaz Saray’dan yapılan Suriye açıklaması, sahada ne olup bittiğini hiç anlamadıklarını gösteriyor. IŞİD’lileri ABD tutmuyor. Hepsi Trump’ın Türkiye’ye sunmuş bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri tarafından tutuluyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.