Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’ye olası operasyon – Trump: “Çizilen çerçeveyi aştığını düşünürsem, Türkiye’nin ekonomisini yerle bir ederim”

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Çizilen çerçeveyi aştığını düşünürsem, Türkiye’nin ekonomisini yerle bir ederim. Daha önce bunu yaptım!” dedi.

Trump’ın tweeti sonrası Dolar/TL kuru hızla yükselmeye başladı. Trump benzer ifadeleri 2018 yazında yaşanan Rahip Brunson krizinde de kullanmıştı.

Trump tweet’inde, “Türkler, Avrupalılar ve diğerleriyle birlikte, yakalanan IŞİD savaşçılarına ve ailelerine göz kulak olmalılar. ABD, herhangi bir kişinin tahmin edebileceğinden çok daha fazlasını yaptı, IŞİD halifeliğinin yüzde 100’ünü ele geçirmek de buna dahil. Şimdi ABD’nin kendi topraklarını koruma zamanı. Şimdi bölgede diğerlerinin, ki bunların bazılarının refah seviyesi çok yüksek, topraklarını korumasının zamanı geldi. ABD ÇOK BÜYÜK!” ifadelerini kullandı.

Trump bugün attığı diğer tweet’lerdeyse ülkesinin Suriye’den çıkma kararını savundu.

Trump, “Mevcut durumu ve IŞİD’li tutsakları ne yapacaklarını Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtler aralarında halletsin. Biz bundan böyle sadece kazanacağımız savaşlara gireceğiz” diye yazdı.

Trump, tweet dizisine, “Suriye’ye 30 günlüğüne girecektik ama bunun üzerinden yıllar geçti. Kaldık ve sonu olmayan bir savaşın içine sürüklendik” diye başladı.

Trump tweet’lerin devamında Suriye’deki IŞİD varlığını sona erdirdiklerini savundu ama Avrupa ülkelerinin IŞİD üyesi tutsak vatandaşlarını kabul etmediğini belirtti. Trump, bölgedeki Kürt güçlerine de seslendi:

“Kürtler yanımızda savaştı ama karşılığında bizden yüksek miktarda para ve malzeme aldılar. Onyıllardır da Türkiye ile savaşıyorlar. Buradaki savaşı üç yıldır ben önlüyorum.”

Trump, tweet dizisini “ABD’nin sonu olmayan bu saçma savaşlardan çekilme zamanı geldi” diyerek bitirdi.

Beyaz Saray: “Türkiye yakında Suriye’nin kuzeyine operasyon düzenleyecek”

Beyaz Saray’ın gündeme damga vuran açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtildikten sonra, “Türkiye, çok yakında Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” denildi. Beyaz Saray, “IŞİD’in bölgesel “halifeliği”ni bitiren Amerikan birlikleri artık yakın çevrede bulunmayacak” ifadesini kullandı.

ABD hükümetinin, Suriye’de yakalanan IŞİD mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığı ancak bu ülkelerin bu kişileri geri almak istemediğinin belirtildiği açıklamada, ABD’nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağı kaydedildi. Açıklamada, “ABD’nin son iki yıldır bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından bundan böyle Türkiye sorumlu olacak” denildi.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.