Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’ye olası operasyon – Trump: “Erdoğan ile iyi ilişkilerimiz var, Suriye’de kimsenin tarafını tutmuyorum”

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden Türkiye’yi tehdit ettikten sonra yeni bir açıklama yaptı. ABD Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerinin iyi olduğunu belirterek, “Suriye’de kimsenin tarafını tutmuyorum” dedi.

Trump, ABD ile Japonya arasındaki ticaret anlaşmasının imza töreninin ardından Beyaz Saray’da gazetecilerin Suriye ile ilgili sorularını yanıtladı. ABD Başkanı, bölgedeki 50 askerin çekildiğini de belirtti.

Trump’ın Suriye’nin sınır bölgesindeki Amerikan askerlerini geri çekme kararını açıkladıktan sonra, aldığı tepkiler nedeniyle Türkiye’ye yönelik tehdit mesajları paylaşması Ankara tarafından eleştirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy yazılı açıklamasında, ABD’nin Türkiye’ye verdiği sözleri tutmadığını hatırlattı:

“Suriye’den kaynaklanan her türlü terör tehdidine karşı milli güvenliğimizin gerektirdiği tedbirleri almak, uluslararası hukuka dayanan en temel hakkımızdır. Gelinen aşamada, ABD askeri makamlarının vaatleri yerine getirilmemiştir. Süreç içinde ABD güvenlik bürokrasisi, Fırat’ın doğusunu işgali altında tutan PYD/YPG terör örgütüyle angajmanına son vermek bir yana, bunu artırmış ve ülkemizle mevcut müttefik ilişkisine aykırı bir yaklaşım sergilemiştir.”

TSK açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı da, resmi Twitter hesabından, “TSK vatanımızın bütünlüğüne, devletimizin bekasına, 82 milyon vatandaşımızın huzur/güvenliğine yönelik tehdit/tehlike oluşturan tüm terör örgütlerine karşı asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı güçle ve ‘Ölürsem şehit kalırsam gazi’ anlayışıyla mücadeleye hazırdır” mesajını paylaştı.

Kalın: “Suriye’yi işgal niyetinde değiliz”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Amerikan CNN televizyonunun canlı yayınına katıldı. Kalın, Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği önceki askeri operasyonlar sonrasında temizlenen bölgelerin yerel yönetimlere devredildiğini hatırlattı ve Türkiye’nin Suriye’yi işgal niyetinde olmadığını, demografik yapıyı değiştirmeyi de amaçlamadıklarını belirtti.

Trump’ın kararına tepkiler

Amerikan Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükten sonra aldığı Suriye’ye kararı, Türkiye’ye operasyon için “yeşil ışık yakması” şeklinde yorumlandı. Karar ABD’de de tepki çekince, Trump da bu kez Türkiye’yi “ekonominizi yerle bir ederim” tweet’iyle tehdit etti. Trump’a en yakın isimlerinden biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Trump’ın kararını eleştirirken, Suriye’ye operasyon yapması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanması için elinden geleni yapacağını açıklamıştı.

ABD’de Cumhuriyetçiler’in kontrolünde bulunan Senato’nun çoğunluk grubu lideri Mitch McConnell da yazılı bir açıklama yayınladı ve ABD’nin Suriye’deki ve bölgedeki güvenlik çıkarlarının uzun vadede korunabilmesi için askeri varlığının devam etmesi gerektiğine dair bu yılın başında Senato’da alınan kararı hatırlatarak, “Her iki partinin destek verdiği tasarının ortaya çıkmasına neden olan koşullar bugün de hala geçerli” dedi.

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Demokrat başkanı Nancy Pelosi ise Trump’a Suriye’den asker çekme kararından vazgeçmesi çağrısında bulunarak, “Bu karar bölgesel güvenlik ve istikara yönelik çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. İran ve Rusya’nın yanı sıra müttefiklerimize de Amerika’nın artık güvenilir bir ortak olmadığı yönünde tehlikeli bir mesaj iletmiş oluyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.