Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolu Belediyesi’nden karar: Hayvanlara kötü muamelede bulunan kişiler hakkında 20 bin TL’ye kadar cezai işlem uygulanacak

Hayvanlara kötü muamelede bulunan kişiler hakkında 20 bin TL’ye kadar cezai işlem uygulanacak. Bolu Belediyesi’nin ekim ayı meclis toplantısında hayvanlarla ilgili emsal olabilecek bir karar alındı.

Bolu Belediyesi’nin ekim ayı meclis toplantısında aldığı kararla birlikte belediye sınırları içinde hayvanlara kötü muamele eden kişilere 20 bin TL’ye kadar cezai işlem uygulanacak.

“Bu kararı almış olmak için almadık, uygulamak için aldık”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Son zamanlarda özellikle kedilere dönük vahşi uygulamalar yapılıyor. Örneğin bazı kişiler kedileri, diğer hayvanları yakıyor. Ama maalesef bizim kanunlarımızda boşluklar var. Caydırıcı önlemler alınamıyor. Madem kanunda boşluk var, Bolu Belediyesi olarak bu boşluğu dolduralım. Hapse atamayız ama büyük miktarda bir para cezası koyarız. Bundan sonra kedi, köpekleri vahşice öldürmeye kalkanlar, insanlıktan çıkmış olanlar büyük bir para cezasıyla karşı karşıya olduklarını bilecek. Hayvanları usulsüzce çoğaltan ve dövüşlerini yaptıranlara 15 bin TL cezai hüküm getirdik. Ölüm hariç de 8 bin TL para cezasına karar verdik” dedi.

Türkiye’ye örnek bir karar olmasını temenni ettiğini söyleyen Özcan, “Hayvan düşmanları şunu da bilsin, Bolu’daki bu kararı almış olmak için almadık, uygulamak için aldık” diye konuştu.

5199 sayılı hayvanları koruma kanunu çerçevesinde, kötü muamelede bulunan kişiler için cezai yaptırımlar belirlenmiş durumda fakat uygulamada bazı eksiklikler var. Türkiye’de bulunan tüm belediyeler, hayvanların kontrolsüz üremelerine müdahale etmek, hayvanların bakımı için merkezler açmak, tıbbi ve cerrahi müdahaleleri organize etmekle sorumlu. Belediyelerin sorumluluğundaki barınaklardaki kötü koşullar, hayvanlara kötü muamelede bulunan kişi ve kurumlara yönelik cezai yaptırımların azlığı sıkça hayvan hakları aktivistleri tarafından dile getiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.