Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – ABD’de Senato’dan sonra Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçiler Türkiye’ye yaptırım uygulanması için harekete geçti

ABD’de Senato’dan sonra Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Türkiye’ye yaptırım uygulanması için harekete geçti. Daha önce Türkiye’nin Suriye operasyonu nedeniyle Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen Ankara’ya yaptırım öngören bir tasarı kaleme almışlardı. Bu kez Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy, Cumhuriyetçi Parti grubu denetçisi Steve Scalise ve Cumhuriyetçi Parti Konferans Başkanı Liz Cheney gibi isimler Ankara’ya karşılık verilmesini istediler.

Tasarı ile ilgili yazılı açıklama yapan Cheney Türkiye’nin sadece Suriye’nin kuzeydoğusunda ABD’nin Kürt müttefiklerini hedef alan harekatı için değil, Rusya ile işbirliğinden dolayı da cezalandırılması gerektiğini savundu.  Cheney “Türkiye ona diğer müttefiklerimiz gibi davranmamızı istiyorsa, müttefikimiz gibi davranmaya başlamalı” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beşi daimi 15 üyesi bulunuyor.

BMGK’da ortak açıklama için uzlaşma sağlanamadı

Öte yandan Türkiye’nin Suriye operasyonu gündemiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenli Konseyi’nde (BMGK) ortak açıklama için uzlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine 15 üye arasından, oturumun yapılması için girişimde bulunan Belçika, Fransa, Almanya, Polonya ve İngiltere bir ortak metin hazırladı. Estonya’nın da destek verdiği açıklamayı, Almanya’nın BM nezdindeki Daimi Temsilci Yardımcısı Jürgen Schulz okudu. Bu harekatın, Türkiye’nin güvenlik kaygılarına yanıt vermeyeceğine inandıklarını söyleyen Schulz, yeni silahlı çatışmaların tüm bölgede istikrarsızlığı daha da derinleştireceğini, insanların yerinden edilmesine, mültecilerin ve Suriye içinde yerinden edilen kişilerin sayısının artmasına yol açacağını kaydetti.  Alman diplomat, Türkiye’nin harekatı sonucunda IŞİD’in yeniden güçlenebileceği endişesini de dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.