Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – Almanya’dan sonra Fransa da Türkiye’ye silah satışlarını durdurma kararı aldı

Fransa, Suriye’nin kuzeyine yönelik harekatın Avrupa’nın güvenliğine tehdit oluşturduğunu söyleyerek Türkiye’ye tüm silah satışlarını askıya aldı.

Fransa Dışişleri ve Savunma Bakanları’nın ortak açıklamasında, “Bu taarruzun sona ermesi beklentisi ile Fransa bu taarruzda kullanılabilecek silahların Türkiye’ye ithalini durdurmaya karar vermiştir” denildi.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Türkiye’ye silah satışlarını durdurma kararını Twitter’dan da duyurdu

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, Cumartesi günü (12 Ekim) Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, Almanya’dan satın alınan silahların Suriye’deki harekâtta kullanılma olasılığına karşı Türkiye’ye yeni silah satış izni verilmeyeceğini duyurmuştu.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik başlattığı askeri harekâtın ardından, Norveç, Finlandiya ve Hollanda’da da Türkiye’ye silah ihracatını durdurma kararı almıştı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Cuma günü, ülkesinin Türkiye’ye karşı AB genelinde uygulanacak bir silah ambargosu için çalışacağını duyurdu. Konunun Pazartesi günkü AB Dışişleri Bakanları toplantısında ele alınması, ortak tavır belirlenirse Perşembe günü de liderlerin zirvesine taşınması bekleniyor.

Türkiye silah alımında Avrupa ülkelerinin önemli ticaret ortaklarından biri. En büyük beş Avrupalı silah üreticisi ülkeden (Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere) en fazla silah alan 11. ülke. 

Türkiye, 2014-2018 yıllarında ithal ettiği silahların yüzde 60’ını ABD’den ithal ederken, bunu yüzde 17’i ile İspanya ve yüzde 13 ile İtalya takip etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.