Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – Trump Hazine Bakanı Mnuchin’e, “Türk ekonomisine kepenk indirtecek kadar güçlü” yaptırımları uygulama yetkisi verdi

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Türkiye’nin Suriye operasyonundan “endişe duyan” Başkan Donald Trump’ın, bakanlığına “Türk ekonomisine kepenk indirtecek” yaptırım uygulama yetkisi verdiğini duyurdu. Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump’ın bu amaçla bir başkanlık kararnamesi imzalayacağını ve bu kararname ile yaptırımlar için bugüne kadar kendilerine verilmiş en geniş yetkinin tanınacağını söyledi. Öngördükleri yaptırımları “çok ciddi” ve “çok sert” olarak nitelendiren Mnuchin, “Bunlar çok güçlü yaptırımlar, umarım bunları kullanmak zorunda kalmayız, ancak kalırsak Türk ekonomisine kepenk indirtebiliriz” dedi.

Mnuchin, Trump’ın bu kararname ile Türkiye’nin yürüttüğü askeri operasyonda sivilleri hedef alma olasılığından endişe duyduğunu ve Türkiye’ye “tek bir IŞİD savaşçısının bile kaçmasına izin vermemesi gerektiği konusunda net bir mesaj vermek istediğini söyledi. Amerikalı bakan, “Başkan Trump’ın talimatıyla gerektiğinde Türk hükümetinin belli kişi ya da kurumlarını hedef alacağız. Bu bankalara ve diğer taraflara potansiyel eylemler konusunda uyarıdır” dedi.

Amerikan Hazine Bakanlığı’nın konuyla ilgili basın açıklaması şöyle:

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda süren askeri operasyonu ışığında, Başkan Donald J. Trump, Türkiye’yi kuzeydoğu Suriye’de, sivilleri, sivil altyapıyı, dini ve etnik azınlıkları hedef alan ve/veya Suriye Demokratik Güçleri’nin ‘terörle mücadele’ etkinliğini hedef alan ya da baltalayan –ve bunlarla da sınırlı olmayan- taarruza dönük daha fazla askeri eyleme girişmekten caydırmak üzere bir Başkanlık Kararnamesi imzalamak niyetindedir. Türkiye’nin tek bir IŞİD savaşçısının dahi kaçmasına izin vermemeye mecburdur. 
Kararname, Hazine Bakanı’na Başkan ve Dışişleri Bakanı ile istişare ederek, Türk hükümetinin insan hakları ihlallerine veya kuzeydoğu Suriye’deki barış, güvenlik ve istikrarın daha fazla istikrarsızlaşmasına yol açacak eylemlere katılan kişi ve kuruluşlarını belirleme yetkisi tanımaktadır. Kararname ayrıca Hazine Bakanı’na Türkiye hükümetinin söz konusu belirlenmiş kişi ve varlıkları ile bilerek ve önemli miktarda işlem yapanlara da ikinci derecede yaptırım uygulama yetkisi tanıyacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.