Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – ABD Savunma Bakanı Esper: “Kürtler Suriye ve Rusya ile anlaşırsa, askerlerimiz ‘orduların arasında’ kalmasın diye hepsini tahliye etme kararı aldık”

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde bulunan tüm askerlerini bölgeden çekmeye hazırlandığını açıkladı. Türkiye’nin harekatı başlamadan önce 50 askerin ilgili bölgeden ayrıldığını belirten Esper, ama bu aşamada artık Suriye’deki toplam 1000 ABD askerinin tamamının “en güvenli ve en hızlı şekilde” Kuzey Suriye’den “tahliye edileceğini” söyledi.

CBS televizyonunda yayına katılan Esper, askerlerin tamamının çekilmesi kararının ise son 24 saat içinde sahada yaşanan gelişmeler ışığında alındığını anlattı. Amerikalı bakan, “son 24 saat içinde Türkiye’nin Suriye operasyonunu başta planlanandan -güneye ve batıya doğru- daha da derinleştirme niyetinde olduğunu” anladıklarını ve Suriye Demokratik Güçleri’nin de “Türklere karşı Rusya ve Suriye ile” bir anlaşma sağlamaya çalıştığını söyledi.

Esper, “Dolayısıyla Amerikan güçleri olarak ordular arasında kalma ihtimalimiz doğdu. Dolayısıyla dün akşam Başkan Trump ve ulusal güvenlik ekibimizle konuştuktan sonra güçlerimizi Suriye’nin kuzeyinden çekmeye başladık” dedi.  

Esper, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile son dakika temasları da olduğunu söyledi, ancak kendisini ateşkese ikna edebileceklerine inanmadığını kaydetti. Esper bakanlığa geldiği son iki aydır Türkiye’yi Suriye’ye askeri harekattan vazgeçirmeye çalıştığını da anlattı: “IŞİD savaşçılarının kamp ve hapishanelerden kaçması ve insani krizin baş göstermesi gibi nedenleri sıraladık. ABD ile Türkiye’nin ilişkileri hasar gördü. NATO ve Avrupa içindeki duruşları hasar gördü. Avrupa başkentlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eylemlerinden dolayı eleştirdiğini görüyoruz. Onların bu harekatı yapmaması için sıraladığımız tüm nedenlerin gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.  

Esper Türkiye ile birlikte savaşan “vekil” güçlerin kimler olduklarını bilmediklerini ve eğer sahadan gelen haberler doğru ise “savaş suçu” işlemekte olduklarını da kaydetti.

ABD Savunma Bakanı, Kobani’deki Miştenur tepesinde SDG’yle birlikte görev yapan ABD özel kuvvetlerinin gözlem noktasına ateş açıldığı iddiasıyla ilgili olarak, olayın kaza olup olmadığını bilmediklerini söyledi. Esper, “araştırmamız gerekiyor. güçlerimizin yerini bildirdik. Ama bakın, ben savaşta bulundum. Herşeyin etrafında sis perdesi olur ve birşeyler olabilir. Askerlerimizi ölebilecekleri ya da yaralanabilecekleri bir duruma sokmak istemiyoruz” açıklaması yaptı.  

Amerikalı bakan, ABD askerlerinin ateş altında kalmaları halinde ise kendilerini savunacaklarını vurguladı: Genel Kurmay Başkanı “General Milley bunu muhatabına net bir şekilde iletti. Ben de Türkiye’yi sahadaki pozisyonumuza saygı göstermeleri gerektiğini söyledim. Askerlerimize saygılı olmak zorundalar. Kendilerini savunma hakları olduğunu ve ihtiyaç duyarlarsa buna başvuracaklarını hatırlattım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.