Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu: “Geldiğimiz nokta yüzbinlerce insanın haklı mücadelesinin bir karşılığıdır. Gerçek talebimiz ruhsatların iptal edilmesidir”

Kanada merkezli Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki yatırımı Doğu Biga Madencilik tarafından Kazdağları’nda altın madeni kurulması için yürütülen çalışmalar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden ruhsatının onaylanmaması üzerine durduruldu. Kazdağları’nda kurulmak istenen madenler ve termik santrallere karşı 82 gündür süren Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu bugün bir açıklama yaparak, madenin çalışma ruhsatının yenilenmemesinin sevindirici bir gelişme olarak gördüklerini, ancak nihai hedefin ruhsatın iptali ve çalışmaların son bulması olduğunu belirtti.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu’nun açıklaması şöyle:

“26 Temmuz’da başlayan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’miz 82. gününde kararlılıkla devam etmektedir. Nöbete başladığımız ilk gün dile getirdiğimiz gibi taleplerimiz;
*Kazdağları ve yöresindeki metalik madencilik ruhsatlarının İPTAL edilmesi,
*Kirazlı Balaban’da yapılan çalışmaların son bulması,
*Kirazlı Balaban’daki orman ekosisteminin en az 200 bin orman ağacı kesilerek bir cehenneme dönmesini sağlayan kararlara imza atanların yargı önünde yargılanması,
*Ağaç kesiminin durdurulması ve kesilen ağaç sayısının tespiti.

Bu taleplerimiz gerçekleşene kadar nöbetimize devam edeceğimizi yaptığımız her basın açıklamasında dile getirmiştik. Bugün geldiğimiz noktada şirketin işletme ruhsatının ertelendiğini, gerekli onayın verilmesi için yapılacak işlemler için 2 aylık ek süre verildiğini öğrendik. Alamos Gold ve yerli görünümlü Doğu Biga Madencilik şirketi resmi websitelerinden ruhsat süresinin süresi içinde uzatılmadığını belirterek, Kirazlı Balaban için inşaat sürecini askıya aldıklarını açıklamışlardır. Bu arada, ‘Her ne kadar ruhsat bu tarihten sonra alınabilecek olmakla birlikte’ diyerek küstahlık etmekten de geri durmamışlardır. Bizler bu mücadelenin yıllardır içinde olanlar ‘Kazdağları Kolay Lokma”, “En Düşük Maliyetle En Yüksek Kârı Elde Edeceğiz’ şeklindeki şirket beyanlarının cevabını bir nebze de olsa verdiğimizi düşünüyoruz.

Geldiğimiz nokta yüzbinlerce insanın haklı mücadelesinin bir karşılığıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın beklenen süre içerisinde ruhsatı yenilememiş olması, bizler için umut vaat edici bir gelişme de olsa gerçek talebimiz ruhsatların iptal edilmesidir. Kazdağları ve yöresi ‘önemli korunması gereken alanlar’ olarak kabul edilmeli ve bir bütün olarak ‘dünya mirası’ ilan edilmelidir.

Sürece ilişkin pek çok izni ve ertelemeleri şirketin websitesindeki açıklamalarından öğrenmiş olmakla birlikte, Bilgi Edinme Yasası’na dayanarak ruhsatı yenilememe gerekçesini Enerji Bakanlığı’nın kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz. Şirketin iki aylık bu süre içinde Kirazlı Balaban’daki sahada tek bir kazma dahi vuramayacağını, yapacağı her işlem ile ilgili yasal süreci başlatacağımızı ve gözümüzün üzerlerinde olduğunu yineliyoruz. Topraklarımızı terk edip gitmelerini talep ediyoruz. Çanakkale’de yaşam için gerekli olan suyun tek bir damlasını dahi ‘vahşi madenciliğe’ vermeyeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Suyumuz, toprağımız, havamız yaşam içindir, yaşam adına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Dünyada ve ülkemizde ekolojik yıkımlara neden olan tüm madencilik uygulama ve çalışmaları durdurulmalıdır.”

                                                       Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu
                                15.10.2019

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.