Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – “Türkler, Kürtler ve Şam arasında arabuluculuk yapan Putin, Ortadoğu’ya ‘yüzyılın barışı’nı getirebilir”

Rus basını, Türkiye’nin Suriye operasyonuyla ilgili haber ve yorumlarında Rusya’nın arabuluculuk rolüyle öne çıkarak, bölgeye barış getiren aktör olabileceğini yazıyor. Kommersant gazetesi, Türk ve Suriye ordularının karşı karşıya gelme ihtimalini değerlendirdiği haberinde şu yorumu yaptı:

 “Ankara, Şam ve Moskova’dan gelen işaretler Türkiye ve Suriye orduları arasında sıcak çatışma yaşanmayacağına işaret ediyor. Taraflar, Rusya’nın arabuluculuğunda Suriye’de denetim bölgeleri konusunda uzlaşmaya varacak gibi görünüyor. NATO üyesi olan Türkiye’nin Suriye ile askeri çatışmaya girmesi bir felaket senaryosunun hayata geçmesi demek, zira NATO’nun 5. maddesi üye ülkelerden birine yapılmış saldırıyı, tümüne karşı yapılmış sayıyor. Çelişkili gibi görünebilir ama Moskova; Ankara, Şam ve Kürtler arasında arabuluculuk yaparak NATO’yu Suriye ve müttefiki Rusya ile savaşa sürüklenmekten kurtarıyor.”

Vedemosti gazetesine konuşan diplomatik bir kaynak ise Rusya’nın çatışmaların tırmanmasını önlemek için hem Kürtler’le hem Türkler’le hem de Suriye rejimiyle diyalog kuran tek aktör oluşunun önemine dikkat çekti.

Putin 12 yıl sonra Suudi Arabistan’a yaptığı ilk ziyarette “Terör sorununun yanı sıra, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki krizlerin siyasi ve diplomatik açıdan uzun vadeli çözümü için birlikte duruyoruz” açıklamasını yaptı.

İlgili haberinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün yaptığı Suudi Arabistan ziyareti sırasında çekilmiş gülümseyen bir fotoğrafını kullanan gazete, “Putin’in memnun görünmesi boşuna değil, ülkesini Ortadoğu’daki nihai barıştırma ve arabulucu merci haline dönüştürüyor” değerlendirmesinde bulundu. Nitekim Putin’in Riyad’dan başlayarak Körfez ülkelerine yapmakta olduğu ziyaretle de bu ülkelerin İran’la aralarındaki husumeti gidermeyi amaçladığı kaydediliyor.

İngiliz The Guardian gazetesinin diplomasi editörü Patrick Wintour da, geçen hafta Putin’in Şam, Ankara ve PYD arasında bir anlaşma sağlamayı hedeflediğini, başarması halinde ise bölgeye “yüzyılın barışı”nı getiren kişi olacağını yazmıştı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.