Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de New York Güney Bölgesi Savcılığı’ndan, Halkbank için aralarında dolandırıcılık ve kara para aklamanın da bulunduğu altı suçtan iddianame

ABD’de New York Güney Bölgesi Savcılığı, İran’a yönelik yaptırımların delinmesine yardımcı olduğu iddiasıyla Halkbank hakkında aralarında dolandırıcılık ve kara para aklamanın da bulunduğu altı suçtan iddianame hazırladı. İddianamede, Halkbank’ın eylemlerinin Türk hükümetinin üst düzey isimleri tarafından desteklenip korunduğu da öne sürülüyor.

İddianameyi hazırlayan New York Güney Bölge Savcısı Geoffrey Berman, “Halkbank Genel Müdür Yardımcısı’nın Ocak 2018’de suçlu bulunduğu eksiksiz, adil ve şeffaf yargı sürecinde ortaya çıkan gerçekler, Halkbank yönetiminin ülkemizin İran’a yönelik yürürlüğe soktuğu yaptırımları delmek için geliştirilen bu yüz kızartıcı planın bir parçası olduğunu ortaya koydu” dedi.

Berman, hazırlanan iddianamede, milyarlarca dolara ulaşan petrol gelirlerinin yasalara aykırı bir şekilde İran’a aktarılması sürecine Halkbank‘ın sistemli bir şekilde dahil olduğunu ve bu düzenin bankanın üst düzey yetkilileri tarafından desteklenip korunduğu iddiasına yer verildiğini belirtti.

Bölge Savcısı, “Bankanın bu küstah eylemleri, bu düzenin desteklenmesi ve korunması için milyonlarca dolar rüşvet alan Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından da desteklendi ve korundu. Halkbank’ın bir Amerikan mahkemesinde bu eylemlerinin hesabını verme zamanı geldi” şeklinde sert ifadeler de kullandı.

Ulusal Güvenlikten Sorumlu Savcı Yardımcısı John C. Demers de, Halkbank ile ilgili iddiaları, “İran yaptırımlarıyla ilgili bugüne kadar gördükleri en ciddi ihlallerden biri” olarak tanımladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.