Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – Erdoğan, Putin’le 22 Ekim’de görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 22 Ekim’de Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelecek. Ziyaret günübirlik olacak.

Görüşmede Türkiye’nin Suriye’deki askeri harekâtı ele alınacak. Rusya, Türkiye’nin güvenlik endişelerine hak verirken, sorunun çözümü için Şam yönetiminin de görüşmelere dahil edilmesini istiyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara ve Şam arasında diyalog oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin hassasiyetlerinin Rusya tarafından dikkate alındığını belirtti. Ankara’da gazetecilerin sorularını cevaplayan Kalın, şöyle konuştu:

“Ruslar’la Suriye konusunu uzun bir süredir görüşüyoruz. Rus tarafı bu konudaki hassasiyetimizi iyi bilmektedir. Yani orada ABD bayrağı yerine, Rus bayrağının geçip PYD’nin ve YPG’nin bir başka gücün kontrolü ya da himayesi altında olması bizim için kabul edilebilir bir şey değildir. Şu anda PYD’nin yapmak istediği tam da budur. Bunun gerçekleşmeyeceği çok açıktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın sayın Putin’le de detaylı bir görüşmesi oldu. Önümüzdeki günlerde de tekrar bir araya gelmek suretiyle bu konunun detaylarını konuşacaklar.”

Kalın, Şam yönetimiyle doğrudan bir temasın söz konusu olmadığını da vurguladı:

“Bizim Esad rejimiyle resmi olarak bir görüşme temasımız yok. Bir mesaj iletilmesi gerektiğinde bunu genellikle Ruslar ya da İran üzerinden iletiyoruz. Dolayısıyla böyle bir görüşme trafiği söz konusu değildir. Bizim amacımız Astana ve Cenevre sürecini bir araya getirip, anayasa komitesinin yazacağı ya da revize edeceği yeni anayasa çerçevesinde geçici hükümet kurulmak suretiyle seçimlere gidilmesi ve Suriye halkının özgür bir şekilde tercih edeceği yönetimin işbaşına gelmesidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.