Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın mektubu – Kılıçdaroğlu: “Nasıl içlerine sindiriyorlar böyle bir mektubu anlamıyorum”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grubunda konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, ABD Başkanı Donald Trump’ın yazdığı mektup üzerinden eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bütün partiler tepki gösterdi bir tek AK Parti’den tık yok” dedi.

Mektubun Türkiye’yi aşağıladığını belirten Kılıçdaroğlu, Johnson mektubunu ve İsmet İnönü’nün yanıtını hatırlattı:

“İsmet İnönü ‘Yeni bir dünya kurulur ve Türkiye’de oradaki yerini alır’ demiştir. İşte budur İsmet İnönü. Nasıl içlerine sindiriyorlar böyle bir mektubu anlamıyorum.”

CHP lideri, mektupla ilgili Erdoğan’a şu yedi soruyu yöneltti:

  • Bu mektubu neden iade etmedin?
  • Neden ve hangi endişelerle kabul ettin?
  • Kamuoyundan neden gizledin?
  • ABD’liler duyurmasa üstünü mü örtecektin?
  • Üstünü örtemediğiniz için milletin onurunu nasıl kurtaracaksınız?
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak cumhurbaşkanının görevidir, ettiğiniz yemini hatırlıyor musunuz?
  • Yemindeki namus ve şeref kavramları sizin için bir şey ifade ediyor mu?

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında değindiği diğer konularsa şöyle:

Şehitler için toplanan paralar

“Şehitler hepimizin ortak acıları ve onurudur. Şehitlerimizin hakkını hukukunu her ortamda savundum. Yardım için para toplandı. 251 şehidimiz var. Üç haftadır soruyorum. Bu paralar nerede? Vakıf kurdular. Vakfın özsermayesi 10 milyon, toplanan para 309 milyon lira. Şehitlerimizin hakkını savunmak benim namus borcumdur, sizin de namus borcunuzdur. Son kuruşuna kadar hesabını soracağım. ‘Nereye harcandı bu paralar? Benim öğrenmeye hakkım var. Türkiye’nin de var.”

Bismil, Kocaköy ve Kayapınar belediyelerine kayyum atanması

“Belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyum atanması demokrasiye aykırıdır. Adaletin birinci kurallarından biri de demokrasidir, milletin iradesine saygı duymaktır. Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının yerine bir süre sonra kayyum atandı. O zaman bu seçimleri neden yaptınız? Bu adaylar savcılıktan iyi hal kâğıdı aldı, YSK’da sorun çıkmadı, vatandaş çekti. Suçlularsa senin istihbarat örgütün var, o zaman suçüstü yap. Kimse de sana bir şey demez. Demokrasiye aykırıdır, hangi partiden olursa olsun. Bizim çizgimiz adalet ve demokrasidir. Adaletin bu kadar bozuk olduğu yerde ekonomi dikiş tutmaz.”

Yargı reformu

“Sabahın altısında, beşinde insanların evi basılır mı? Niye basıyorsun, şafak baskını yapıyorsun. Bunun adı işkencedir. Yoksa açarsın telefonu çağırırsın. Gelmezse gerekeni yaparsın. Ailenin önünde bir babanın tutuklanması hangi adalete sığar?”

Eren Erdem ve Osman Kavala’nın durumu

“Eren Erdem 480 gündür içeride. FETÖ’yü eleştiren kitap yazdı, nasıl desteklesin? Akıl var mantık var. Osman Kavala 720 gündür hapis. Bugün baktığınızda hapiste avukatlar, aydınlar, yazarlar, garibanlar var. Durumu iyi olanlar, parası olanlar ise dışarıda. Erdoğan’ın avukatları ne zamanda beri Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nu etkilemeye başladı, savcı tayin etmeye başladı?”

Suriye operasyonu

“Katar’dan silah geliyor. Türkiye’ye iniyor, Suriye’ye gidiyor. Suriye’ye demokrasi getirmek için silah gönderildi. Sonunda ne oldu? Süleyman Şah Türbesi’nin bile yeri değişti. Kendi toprağından türbeyi kaçırıyorsun, bunu da başarı olarak anlatıyorsun. Ama ar damarı olan utanır.”

Ekonomik durum

“Saray sosyetesi meşhur sosyetedir. Sosyetenin başındaki kişi ‘Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok’ diyor. Erdoğan söylüyor. Doğrudur ama saray için doğrudur. Saray içindekilerin bir eli yağda bir eli balda. Kendi çocukların için geçerli ama bu fakir fukara için geçerli değil. İşsizlik ağır bir fatura olarak 82 milyonun önünde duruyor. Et tüketimi düştü. Acaba saray sosyetesi bunu biliyor mu? Üç gençten birisi işsiz. İşsiz sayısı sekiz milyonu aştı. Bunlara kim iş verecek? Sosyal devlet yok, saray devleti var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.