Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – ABD Başkanı Trump Türkiye’ye uygulanan yaptırımları kaldırdı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyon nedeniyle Türkiye’ye karşı alınan yaptırım kararlarının kaldırılacağını duyurdu. Suriye’nin kuzeyinde yaşanan son gelişmeler hakkında Beyaz Saray’da açıklama yapan Trump, Türkiye’nin bu sabah ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde ilan edilen ateşkesin kalıcı hale geldiği konusunda Beyaz Saray’ı bilgilendirdiğini ve bu gelişme üzerine de Türkiye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılması talimatını verdiğini söyledi. Trump şöyle konuştu:

“Beş gün boyunca Suriye sınırındaki ateşkesin, aksi yöndeki beklentilere rağmen tuttuğunu gördük. Bu sabah erken saatlerde Türk hükümeti, yönetimime çarpışmayı ve Suriye’deki operasyonlarını durduracaklarını, ateşkesi kalıcı hale getireceklerini ve bunun kalıcı olacağı bilgisini iletti. Gerçi kalıcı kelimesinin tanımı dünyanın o bölgesinde sorgulanmaya açık. Bunu biliyoruz. Ama ben kalıcı olacağına inanıyorum. Dolayısıyla Hazine Bakanı’na 14 Ekim’de uygulamaya konulan yaptırımların tamamının kaldırılması talimatını verdim. Bizi mutsuz eden bir şey olmadıkça yaptırımlar uygulanmayacak.”

Hazine Bakanlığı da yaptırımları kaldırdığını duyurdu

Başkan Trump, Barış Pınarı Harekâtı’nın başlamasının ardından çelikte gümrük vergisinin yüzde 50’ye yükseltilmesi ve 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefiyle yürütülen görüşmelerin durdurulması talimatı vermişti. ABD Hazine Bakanlığı da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Savunma ve Enerji bakanlıklarını yaptırım listesine almıştı. Trump’ın açıklamasından hemen sonra, Hazine Bakanlığı ilgili yaptırımları derhal kaldırdığını duyurdu.

“Az sayıda ABD askeri petrol bölgelerinde kalacak”

Beyaz Saray’da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da hazır bulunduğu basın toplantısında Trump, ABD askerlerini Suriye’den çekme kararını bir kez daha savundu, ancak bu kez “az sayıda” askerin “petrol güvenliği” için Suriye’deki petrol bölgelerinde kalacağını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “Ülkesini çok seviyor. Ülkesi için doğru şeyi yapıyor. Yakın zamanda buluşacağız” diyen Trump, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobani ve “IŞİD’le mücadelede yer aldıkları için” SDG’ye de teşekkür etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.