Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP, kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu: Yeni vergiler geliyor

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bazı vergi kanunlarında değişiklik içeren ve yeni vergiler getiren 45 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunduklarını açıkladı. Teklifin detaylarını TBMM’de basın ile paylaşan Muş, “dijital hizmet vergisi” ve “değerli konut vergisi” olmak üzere iki yeni vergi öngördüklerini, bunun yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan “konaklama vergisi”nin artık Türkiye’de de alınmasını istediklerini söyledi.

Dijital hizmet vergilendirilecek

Dijital hizmet vergisi, her türlü reklam gelirleri, içerik satışları ile mal ve hizmet satışına aracılık yapan web sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat üzerinden yüzde 7,5 oranında alınacak. Bu verginin mükellefi, “dijital hizmet sağlayıcısı” olacak. Türkiye’den elde edilen hasılatı 20 milyon TL’den aşağıdaysa veya dünya genelinde elde ettiği hasılatı 750 milyon euro veya muadili yabancı para karşılığı TL’den az olanlar vergiden muaf olacak. Dijital hizmet vergisinin matrahı, ilgili vergilendirme döneminde verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle elde edilen hasılat olacak.

Değerli konuta vergi

Değerli konut vergisini, konutunun değeri 5 milyon ile 7,5 milyon lira arasında olanlar yıllık binde 3 oranında, 7,5 milyon ile 10 milyon lira arasında olanlar binde 6 oranında, 10 milyon lira üzerinde olanlar yıllık yüzde 1 oranında ödeyecek.

Konaklamaya vergi

Konaklama Vergisi ise hasılat üzerinden yüzde 2 oranında alınacak. Bu vergi başlangıçta 2020 yılı için yüzde 1, 2021 ve sonrası için yüzde 2 oranında uygulanacak. Kanun teklifi bu haliyle kanunlaşırsa, uygulama Nisan 2020’de başlayacak. 

Kiralık otomobil vergiden kaçamayacak

Kanun teklifi, bazı vergi uygulamalarını da yeniden düzenliyor. Buna göre, kiralık otomobil kullananlar bunun için ödedikleri bedelin sadece 5.500 lirasını gider gösterebilecek; kambiyo muameleleri vergisi oranı binde 1’den binde 2’ye çıkarılacak; döviz hesaplarından elde edilecek faiz gelirlerine uygulanan yüzde 15 oranındaki stopajın bir katına kadar artırılması için cumhurbaşkanına yetki verilecek.

Gelir vergisinde üst dilim yükselecek

AKP’nin kanun teklifi, gelir vergisi üst dilimini de yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkarmayı öngörüyor. Buna göre, 500 bin lira ve yukarısında kazanç elde edenler yüzde 40 oranında gelir vergisi ödeyecekler. 

Sporcuya da hakeme de vergi

Bununla birlikte spor hakemlerinin kazançlarındaki gelir vergisi istisnası kaldırılacak, lig usulüne tabi spor dallarında en üst liglerde faaliyette bulunan sporculardan alınacak gelir vergisinin oranı da yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarılacak.

Çok kazanan eser sahibi vergilendirilecek

Eser sahiplerine tanınan serbest meslek kazançlarında istisna tutarını 500 bin lirayla sınırlı tutmayı teklif ettiklerini (serbest meslek kazancı içinde istisna tutulan sanatçı, yazılımcı ve mucitlerin bu faaliyetlerinden gelirleri yıllık 500 bin lirayı aştığında gelir vergisine tabi olacak) belirten AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 500 bin lira gelir elde eden gerçek kişilerin tamamına, kazançlarını beyan etme ve beyanname verme imkanı getireceklerini söyledi.

Kurumlar vergisinde değişiklik

Kanun teklifi ile Kurumlar Vergisi “finansal sektör” ve “diğerleri” olmak üzere farklılaşacak. Finansal kuruluşlar dışındakiler için kurumlar vergisi yüzde 18’e indirilecek. 2020 için yüzde 22 olarak yürürlükte olan vergi de yüzde 20 olarak uygulanacak. Finansal kuruluşlar için ise Kurumlar Vergisi yüzde 22 olarak kalacak. Buna karşılık 2020 için yüzde 20 olarak uygulanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.