Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili’de Devlet Başkanı Pinera’nın reform paketi halkı ikna etmedi, sendikalar iki günlük genel grev ilan etti

Şili’nin başkenti Santiago‘da metro bileti fiyatlarının artırılmasının ardından başlayan ve başka kentlere de sıçrayan protestolar, Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın toplumu yatıştırmak için sosyal reform paketi açıklamasına rağmen devam ediyor.

Sendikaların iki günlük genel grev ilan etmesi üzerine, dün başkent Santiago’da düzenlenen yürüyüşe onbinlerce kişi katıldı. Maden işçileri, öğrenciler, öğretmenler ve sağlık çalışanlarının katıldığı yürüyüş büyük ölçüde olaysız geçti. Ancak bazı kentlerde yağmalama olayları yaşandığı bildirildi.

Başkent Santiago’daki protestoculardan biri “Affet anne, ama bu benim geleceğim” yazılı pankart taşıdı.

Şili’deki protestolar toplu taşımaya yapılan zamlarla başlamış, kısa süre ülke geneline yayılırken, yağma ve yakma vakaları baş göstermişti. Protestoları takip eden şiddet olayları nedeniyle ölenlerin sayısı çarşamba günü itibarıyla 18’e yükseldi. Yüzlerce kişi yaralanırken, altı bini aşkın kişi gözaltına alındı.

Olağanüstü hal ilan edilen kentlerden Concepcion’da gözaltına alınan iki kadın gösterici.

11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını içeren olağanüstü hal ve geceden sabaha kadar sokağa çıkma yasağı uygulamaları devam ediyor.

Hükümet artan enerji maliyeti ve para birimlerinin değer kaybetmesini gerekçe göstererek yaptığı zamları geri aldı. Ancak halkın tepkisi dinmedi. Şili, Latin Amerika’nın en zengin ülkelerinden biri olsa da aynı zamanda gelir adaletsizliğinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Pinera’nın açıkladığı reform paketinde emekli maaşları ile asgari ücrete zam yer alıyor. Pakete genel grevle karşılık veren sendikalar ise “Çok geç, çok az” yorumu yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.