Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amerikalı senatörden, Başkan Trump’ın Halkbank’la ilgili yargı sürecine müdahale ettiği iddiasıyla ilgili soruşturma

ABD Senatosu Finans Komitesi Komitesi’nin kıdemli üyelerinden Demokrat Partili Senatör Ron Wyden, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni açılan Halkbank davasıyla ilgili olarak Türkiye lehinde yargıya müdahale girişiminde bulunup bulunmadığına dair soruşturma başlattı.

Bu amaçla Hazine Bakanı Steven Mnuchin’e mektup gönderen Wyden, Trump ya da onun adına herhangi birisinden “Halkbank ya da Türkiye’nin Halkbank’la ilgili endişeleri konusunda” New York Güney Bölgesi Savcılığı’nda açılan soruşturma sürecine müdahil olması, harekete geçmesi ya da araya girmesi için kendisine talep gelip gelmediğini ve Mnuchin’in Halkbank adına herhangi bir şekilde Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunup bulunmadığını sordu.

Amerikalı senatör mektubunda, Bloomberg’in 16 Ekim tarihli, “Trump’ın, geçen nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Mnuchin ve Adalet Bakanı William Barr’ın Halkbank meselesiyle ilgileneceğini söylediği”ne dair haberine atıf yaptı. Wyden ayrıca, nisan ayında Hazine ve Maliye Bakanı Bakanı Berat Albayrak’ın, Mnuchin ve Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kuschner ile birlikte Başkan Trump’la Beyaz Saray’da yaptığı görüşmeyi de hatırlattı.

Hazine Bakanı Mnuchin’den 20 Kasım’a kadar yanıt beklediğini belirten Wyden, açtığı soruşturmayla ilgili açıklamasında ise şunları kaydetti:  “Başkan Trump, özel avukatı Rudy Guiliani ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçü de Halkbank’ın cezai kovuşturmaya uğramasını engelleme hedefi için çalışyor gibi görünüyor. Kongre’nin, Başkan ve özel avukatının neden bu bankanın değirmenine su taşıdığını anlaması gerek ve bu konuyla ilgili başlıca tanık Hazine Bakanı Mnuchin.”   

Senatör Wyden, Halkbank’ın önde gelen finans kuruluşları Deutsche Bank, Bank of America, JP Morgan Chase, Citibank, HSBC, Standard Chartered, UBS ve Wells Fargo ile ilişkilerinin de mercek altına alacağını söyledi.  

Halkbank aleyhinde açılan yeni davanın ikinci ön duruşması 5 Kasım’da

Halkbank aleyhinde New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde 16 Ekim’de yeni bir dava açılmış bulunuyor. New York Güney Bölgesi Savcılığı’nın hazırladığı iddianamede Halkbank aleyhinde aralarında İran’a karşı yaptırımların delinmesi, kara para aklama ve dolandırıcılığın da bulunduğu altı ayrı suçlama var. 45 sayfalık iddianamede “Halkbank üst yönetiminin Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından desteklendiği ve korunduğu” ifadesi yer alıyor.

23 Ekim’de görülen davanın ilk ön duruşmasına Halkbank’tan katılan olmamıştı. Davanın hakimi Richard Berman, 5 Kasım’da ikincisi yapılacak ön duruşma için 24 Ekim’de Halkbank’a tebligat gönderdiğini duyurdu ve bir kez daha katılım olmazsa yaptırım kararı alacağını söyledi

Trump’ın avukatı Rudy Giuliani Rıza Sarraf’ın da savunma ekibindeydi

Halkbank’la ilgili bu yeni suçlamalar, Rıza Sarraf’ın önce sanık sonra tanık olarak katıldığı ve eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın İran yaptırımlarını delmekten hüküm giydiği davada ortaya çıkan iddialarla ilgili.

Sarraf suçunu kabul ederek tanık sandalyesine geçmeden öncei ABD ile Türk hükümeti arasında müzakere yürütmesi için Rudy Giuliani’yi savunma ekibine dahil etmişti. Giuliani de o dönemde Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmüş, daha sonra bu görüşmeyle ilgili mahkemeye verdiği ifadesinde “ABD çıkarlarına uygun bir anlaşmaya varmak üzere Erdoğan’la görüştüğünü” bildirmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ankara’da geçen hafta yaptıkları Suriye görüşmelerinde Erdoğan’la Halkbank konusunu ele almadıklarını aktararak, bu konunun Adalet Bakanlığı’nın takibinde ve yargı sürecinde olduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Halkbank’la ilgili 16 Ekim’de açıklanan yeni iddianameyi “hukuksuz ve çirkin” bir adım olarak nitelemiş, Halkbank da dava açılmasının “hukuki yetki aşımı” olduğunu savunmuştu.

ABD’de cezasını çektikten sonra geçen temmuz ayında Türkiye’ye dönen Hakan Atilla ise geçen hafta Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.