Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump doğruladı: “IŞİD lideri Bağdadi öldürüldü”

IŞİD lideri Ebubekir el- Bağdadi’nin öldüğü ABD Başkanı Donald Trump tarafından doğrulandı. Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen Trump, Suriye’de dün gece yarısı düzenlenen operasyonda, Bağdadi’nin yanında üç küçük çocuğu ile birlikte çıkışı olmaya bir tünele kaçtığını, yakalanacağını anlayınca da intihar yeleğini patlatarak çocuklarıyla birlikte tünelin içinde öldüğünü söyledi.

Tünelin patlama sırasında çöktüğünü belirten Trump, “Son anlarını tamamen korku içinde geçirdi… Ağlayarak, çığlık atarak, bir köpek ve bir korkak gibi öldü. Kendisiyle beraber olan çocukların da ölümüne yol açtı. Bütün dünyanın nasıl öldüğünü bilmesi gerek” dedi.

Üç yıldır Bağdadi’nin nerede olduğunu bulmaya çalıştıklarını açıklayan Trump, yaklaşık iki saat süren operasyonda sekiz helikopter kullanıldığını, Amerikan güçlerinin kayıp vermediğini sadece Bağdadi’in arkasından tünele giren bir köpeklerinin yaralandığını anlattı.

Trump, Bağdadi’nin nerede olduğuna dair yaklaşık bir ay önce bilgi almaya başladıklarını ancak çok sık yer değiştirilmesi nedeniyle zorlu ve çok gizli bir operasyon gerçekleştirildiğini vurguladı. 

ABD Başkanı, operasyon sırasında Bağdadi’nin yanında bazı IŞİD militanlarının da öldürüldüğünü, tam sayının ilerideki saatlerde açıklanacağını söyledi. Baskının düzenlendiği yerleşkede bulunan 11 çocuğun Amerikalıların gözetimi altına alındığını anlatan Trump, Bağdadi’nin eşlerinin sorulması üzerine operasyon sırasında iki kadının öldüğünü doğruladı, “Bedenlerine sarılı patlamamış intihar yelekleri vardı, bu durum askerlerimiz için onları canlı yakalamayı güçleştirdi” dedi.

IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyonu “durum odasında”: (Soldan sağa) ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Başkan Donald Trump, Savunma Bakanı Mark Esper, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve Özel Operasyonlar’dan sorumlu Tuğgeneral Marcus Evans.

Trump, operasyonu Beyaz Saray’daki “durum odası”nda, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Savunma Bakanı Mark Esper’in yanı sıra, askeri yetkililerle birlikte “film gibi” izlediğini anlattı, soru üzerine operasyona katılan Amerikan askerlerinin beraberlerinde DNA örneği taşıdığını ve Bağdadi’nin kimliğinin ölümünden sonra 15 dakika içinde doğrulandığını söyledi.

Açıklamasında Rusya, Suriye, Türkiye, Irak ve Suriyeli Kürtlere teşekkür eden ABD Başkanı, Türkiye’nin operasyondaki rolünü şöyle ifade etti:

Türkiye bizim oraya gideceğimizi biliyordu, onların topraklarından geçerek gittik, operasyon sırasında bir sıkıntı yaratmadılar. En tehlikeli kısım, oraya gidebilmek ve oradan çıkabilmekti. Yerel kişiler tarafından saldırılar oldu ancak bununla başa çıkıldı.” Trump Bağdadi’nin bulunduğu noktaya doğru uçan helikopterlere ateş açıldığını, ancak kısa sürede ateşin kesildiğini belirtti.  

ABD Başkanı, Rusya’ya İdlib’de bir operasyon düzenleyecekleri konusunda bilgi verdiklerini ama içeriğe dair ayrıntı paylaşmadıklarını söyledi. Rusya’nın kendilerine hava sahasını açtığını belirten Trump, “Rusya bize harika davrandı” dedi.

Trump, ABD özel kuvvetlerinin operasyon sırasında IŞİD hakkında hassas bilgilere el koyduğunu da söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.