Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantin önce yeni devlet başkanını seçti, sonra dolar alımına sınır getirdi

Arjantin‘de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini, yüzde 90’ı açılan sandıklardaki geçerli oyların yüzde 47,86’sını alan Alberto Fernandez kazandı. Görevi aralık ayında devralacak olan Fernandez’in yardımcısı ise eski devlet başkanlarından Cristina Kirchner olacak. Fernandez ve Kirchner, Herkesin Cephesi Koalisyonu’nun adayları olarak seçime girmişlerdi. İkili, Arjantin’i 2023 yılına kadar yönetecek.

Seçimlerde mevcut devlet başkanı ve Değişim İçin Bir Arada Koalisyonu’nun lideri Mauricio Macri oyların yüzde 40,64’ünü, üçüncü aday olan Federal Mutabakat Koalisyonu’nun lideri Roberto Lavagna oyların yüzde 6,17’sini aldı.

Arjantin’in yeni Devlet Başkanı Alberto Fernandez, avukat ve Buenos Aires Üniversitesi’nde federal suç teorisi ve ceza sistemi dersleri veriyor. Peronist olan Fernandez, 2000’de, Cristina Kirchner’ın eşi Nestor Kirchner’ın devlet başkanı seçilmesinin ardından, kabine şefliği görevine getirilmişti. 

Nestor Kirchner‘ın başkanlık dönemi boyunca (2003-2008) bu görevini sürdüren Fernandez, Cristina Kirchner’ın başkanlık döneminde de bir yıl aynı görevi üstlendi.

Cristina Kirchner ile tarımla ilgili bir yasa konusunda anlaşamayıp istifa eden Fernandez, o dönemde Kirchner hükümetini en sert eleştirenlerden birisiydi. Buna karşılık geçen mayıs ayında Cristina Kirchner, Twitter hesabından yayımladığı bir video ile Alberto Fernandez’e başkan adaylığı teklifinde bulunmuş ve kendisinin de başkan yardımcısı adayı olabileceğini açıklamıştı. Fernandez, bu teklifi kabul ederek, Herkesin Cephesi Koalisyonu adayı olarak seçim yarışına katılmıştı.

Seçim sonrası dolara sınırlama

Arjantin seçime bir ekonomik kriz altında gitti. Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin yönetiminde ülke daha da yoksulluğa sürüklendi, Arjantin Pesosu dolar karşısında yüzde 500 değer kaybetti. Devlet başkanlığı seçimlerinin hemen ardından da Arjantin Merkez Bankası, “ülkedeki mevcut belirsizlik karşısında, rezervlerini korumak amacıyla bir dizi önlem aldığını” duyurdu. Buna göre, Aralık 2019’a kadar, bankada hesabı olanlar ayda en fazla 200 dolar alabilecek. Nakit alım ise 100 dolar ile sınırlandırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.