Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SDG: “IŞİD lideri Bağdadi’nin kimliği, iç çamaşırını ele geçiren casusumuz sayesinde teyit edildi”

ABD ile birlikte Suriye’de IŞİD‘le mücadele operasyonlarına katılan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilisi Polat Can, dün Twitter’da bir dizi paylaşım yaparak, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi‘nin öldüğü operasyona nasıl bir katkı verdiklerini açıkladı. Polat Can’ın ilgili paylaşımları şöyle:

  • Kaynaklarımız vasıtasıyla el Bağdadi’nin Deyr ez Zor’daki El Daşişa bölgesinden İdlib vilayetine geçtiğini doğrulamayı başardık. 15 Mayıs’tan beri (Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı) CIA ile birlikte el Bağdadi’nin yerini tespit için çalıştık ve izledik.”
  • “Kaynaklarımızdan biri el Bağdadi’nin saklandığı eve ulaşmayı başardı. El Bağdadi kaldığı yerleri çok sık değiştiriyordu. Cerablus’ta yeni bir yere geçmek üzereydi.”
  • “El Bağdadi’ye ulaşmayı başaran kaynağımız, DNA testi yaparak bu kişinin yüzde yüz Bağdadi olduğundan emin olunabilmesi için Bağdadi’nin iç çamaşırını getirdi.”

Bağdadi’yi elimine etme kararının bir ayı aşkın bir süre önce alındığını yazan SDG temsilcisi, ABD’nin asker çekme kararı ve Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle operasyonun ertelendiğini yazdı. SDG’nin ABD ile Bağdadi operasyonunda en başından itibaren dirsek teması halinde olduğunu anlatan Polat Can, pazartesi günü Cerablus yakınlarında bir köyde öldürüldüğü iddia edilen Bağdadi’nin sağ kolu Ebu Hasan el Muhacir’le ilgili paylaşımlarda da bulundu:

Bağdadi’nin Türkiye sınırına 5 kilometre uzaklıktaki Berişa köyünde kaldığı ev, ABD operasyonu ile tamamen imha edildi.
  • “El Bağdadi’nin kaldığı yerin belirlenmesi, el Bağdadi’ye erişim ve istihbaratın tamamı bizim tarafından gerçekleşti. İstihbarat kaynağımız, koordinatların yollanması, havadan indirmenin yönlendirilmesi ve operasyona katılmak da dahil, operasyonun başarılı olmasına etki eden tüm süreçlere son anına kadar katıldı.”
  • “Berişa köyünün çevresindeki tüm silahlı gruplar, farklı isimler altında savaşan IŞİD teröristleriydi. Havadan indirme operasyonu sıırasında tüm askeri mevzileri ve pozisyonları hedef alındı.”
  • “Terörist Ebu el Hassan (El Muhacir) Cerablus’ta el Bağdadi’nin yeni evine transferini sağlamak üzere özel görevle bulunuyordu. Bağdadi’nin Berişa’da planlanan operasyondan önce yer değiştirmesi halinde yeni evinde vurmak üzere B planı da yapılmıştı. Ebu el Hassan SDG istihbaratı tarafından yakın takip altındaydı.”  

“Bağdadi’nin sağ kolu Cerablus’ta öldürüldü”

Bağdadi’nin sağ kolu Ebu Hassan el Muhajir

SDG komutanı Mazlum Kobani de ABD’de yayın yapan NBC televizyonuna verdiği mülakatta, Polat Can’ın Twitter mesajlarını teyit eden açıklamalarda bulundu. SDG istihbarat birimlerine mensup bir kişinin Bağdadi’nin güvenlik danışmanı olarak en yakın çevresine sızmayı başardığını anlatan Kobani, sözkonusu kişinin yaz aylarında IŞİD liderine ait bir kullanılmış iç çamaşırını yetkililere ulaştırdığını, daha sonra ise Bağdadi’nin kan örneğini almayı başardığını ileri sürdü.

Kobani, ABD’li istihbarat birimlerine verilen iç çamaşırı ve kan örneği üzerinde yapılan DNA testlerinin olumlu sonuç vermesiyle birlikte operasyon hazırlıklarının da hızlandığını aktardı. SDG’nin Bağdadi’ye ait DNA örneklerini CIA’e verdiğine dair açıklamalar, ABD tarafından henüz teyit edilmedi.

SDG komutanı Mazlum Kobani, Ebu Hasan el Muhacir’in ölümünü ise şu sözlerle duyurdu: “Başlattığımız operasyonlar devam ederken, SDG istihbaratı ile ABD ordusu arasında doğrudan koordinasyonuyla, Ebubekir el Bağdadi’nin sağ kolu ve IŞİD’in sözcüsü terörist Ebu Hasan el Muhacir Cerablus yakınlarındaki Ayin Al-Baydah köyünde hedef alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.