Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye Anayasa Komitesi çalışmaları Cenevre’de başladı – Aydın Sezer yorumluyor

Suriye Anayasa Komitesi çalışmaları İsviçre’nin Cenevre kentinde bugün başladı. Komite, Suriye iç savaşının farklı cephelerinde bulunan grupları temsil eden 150 kişiden oluşuyor. Komitenin oluşturulmasına İran, Türkiye ve Rusya önayak oldu. Medyascope yorumcusu Aydın Sezer konuyu değerlendirdi.

Suriye Anayasa Komitesi‘nin nihai hedefi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 2015’te oybirliğiyle kabul edilen 2254 sayılı kararın uygulanmasını sağlamak. Bu kararda, Suriye’de silahların bırakılması ve demokratik seçimlerin düzenlenmesi için bir yol haritasının oluşturulması çağrısı yapılıyor. Suriye hükümeti mevcut anayasada bazı değişiklikler yapılmasına sıcak bakarken muhalefet yeni bir anayasa gerektiği görüşünde.

Bugünkü toplantıda 45 üyeden oluşan bir alt komisyonun oluşturulması planlandı. 15 üyenin Suriye hükümetini, 15 üyenin muhalif grupları, kalan 15 üyenin ise Suriye sivil toplumunu temsil etmesi öngörülüyor. Suriye Demokratik Güçleri (SDG), bu komitede temsil edilmiyor. SDG, buradan çıkacak olası kararları tanımayacağını duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.