Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu’ndan Boğaziçi açıklaması: “31 Mart’ta seçimi iptal edenlerle bu hazırlığı yapanlar aynı kişiler”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Vodafone 41. İstanbul Maratonu’nun tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Boğaziçi’ndeki yetkinin İBB’den alınmasıyla ilgili taslağa dair “31 Mart’ta seçimi iptal edenlerle bu hazırlığı yapanlar aynı kişiler” diyen İmamoğlu, Eminönü’ndeki balık-ekmek tekneleriyle ilgili de yeni bir düzenleme yapacaklarını söyledi.

Boğaziçi’ndeki tüm imar, düzenleme ve denetleme yetkilerinin İBB’den alınarak, yeni kurulacak ve üyelerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın seçeceği Boğaziçi Başkanlığı‘na verileceği iddia edilmişti.

Medyascope muhabiri Fırat Fıstık, İstanbul Boğazı’ için hazırlanan yeni imar taslağını anlattı.

“İki ay geçti biz hâlâ davet bekliyoruz”

İmamoğlu, kendilerine bu konuda hiçbir bilgilendirme yapılmadığını belirtti ve şunları söyledi: “Elbette basına düşmüş taslaklar var. Ne acı ki bu süreçler biraz böyle işliyor ama böyle işlememeli. Cumhurbaşkanının davetiyle Ankara’ya gittik ve o buluşma yanılmıyorsam eylülün ilk haftasıydı. Orada bize bazı taahhütlerde bulunuldu. Bizimle komisyon kurulması ve büyükşehir belediye başkanlarının içinden, hatta ilçe belediyelerinden katkı sunacak arkadaşların katılımıyla kanun taslağının içinde olmamız için bizim önerimize olumlu karşılık verdi Cumhurbaşkanı. Orada isimler açıklandı. İsimler içerisinde ben de vardım. CHP içinden Yılmaz Büyükerşen, Mansur Yavaş vardı. Biz bir araya gelecektik, içinde altı bakan da vardı. Bunu Sayın Cumhurbaşkanı tarifledi. Aradan iki ay geçti ve o buluşmanın simgesiymiş gibi WhatsApp grubundan bahsedildi, WhatsApp grubu bir ay sonra kuruldu. Biz hâlâ davet bekliyoruz. İki ay bitti hâlâ biz herhangi bir davet almadık. Bugüne kadar mutfak çalışması yapmalı, ortak işler üzerinde durmalıydık.”

“17 yıldır hükümetsiniz, bugüne kadar neredeydiniz derler”

Boğaziçi konusundaki hazırlığın anayasaya da aykırı olduğunu vurgulayan İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerel yönetimlerin içinde olduğu bir taslağı kamuoyuyla paylaşırken öncesinde bizim haberdar olduğumuz, eleştirdiğimiz ya da önerdiğimiz taraflarıyla ortaya sağlıklı sonuç çıkabilirdi. Ama bugün gelinen noktada basın üzerinden haberler var. Boğaz. Nedir yani? Boğaz’ın yetkisini almak. Başka şeyler de duyuyoruz, birilerinin atanma yetkisi gibi. Bunları duymak üzüyor beni. Bir sürü soru sorarsınız: ’17 yıldır hükümetsiniz, bugüne kadar neredeydiniz’ derler. İkincisi, başka ve daha da önemlisi bu süreçleri bu şekilde hazırlayanlar Türkiye’nin anayasasına aykırı hareket ediyorlar. Yerel demokrasinin, demokrasi ruhunun tam zıddı şeklinde birtakım kararların alınmasıyla ilgili hazırlık yapıyorlar demektir. Bu gerçekten çok acıdır, kötüdür. Ben Sayın Cumhurbaşkanının önüne bunları koyanların 31 Mart’ta seçimi iptal edenlerle aynı kişiler olduğunu düşünüyorum. Başka değiller, farklı değiller. Demokrasiye o gün darbe vuranlarla bugün bu hazırlığı yapanların aynı kişiler olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla hangi husus olursa İstanbul aleyhine, demokrasi aleyhine, ben İstanbul halkı adına tüm hukuki haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı dün de söyledim. Sayın Cumhurbaşkanına ve çevresinde bu hazırlığı yapıp önüne koyanlara Yunus Emre’nin sözünü hatırlatmıştım, yine onu hatırlatayım: Kendine ne sanırsan, başkasına da onu san.”

İmamoğlu, yeni Boğaziçi tasarısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şöyle seslendi: “Zabıtanız mı var, kontrol mü edeceksiniz? Yeni bir gölge belediye mi kuracaksınız? Tadını çıkarın, İstanbul’un Büyükşehir Belediye Başkanı var. Sayın Cumhurbaşkanı da keyfini çıkarmalı. Seçilmiş bir belediye başkanı var. Cumhurbaşkanının da hemşerisi olarak hakkını koruyacak savunacak ahlaklı, adil bir belediye başkanı var.”

Balık-ekmek tekneleri kalkacak mı?

Medyascope muhabiri Caner Polat, Eminönü’ndeki balık-ekmek teknelerinin durumunu araştırdı.

Eminönü’ndeki balık-ekmek tekmelerinin kira sözleşmelerine 1 Kasım itibarıyla son veren İBB, iskele çevresinde yeni bir düzenleme yapılacağını duyurmuştu. İmamoğlu, geçmişte ihaleler yapıldığını ancak bugün başka bir tasarrufları olduğunu şöyle dile getirdi: “Geçmişte ihale yapılmış, yanılmıyorsam on yıl işletilmiş hatta uzatılmış. Bugün başka bir tasarruf var. Kimse İstanbul’un herhangi bir köşesinin daimi mülk sahibi değil. İstanbul’un her noktasında İstanbul halkının sağlıklı, mantıklı faydalanması çabası içerisindeyiz. Yeni bir düzenleme yapılıyor, kaldırma diye de bir şey yok. Daha iyisini yapmak, eksiklerini düzeltmek manasında dün nasıl ihaleyle birisi alıyorsa belediyenin iştirakleri var, ihale yapılacaksa zaten şeffaf olur. Böyle bakıyoruz olaya. Balık-ekmek lezzeti kalkar mı, balık-ekmek lezzeti her yerde var. İşin maneviyatını korumak da bizim vazifemizdir. Ona da bakarız.”

Erdoğan’a 29 Ekim yanıtı: “Seneye daha coşkulu olacak”

İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 29 Ekim kutlamalarıyla ilgili “Cumhuriyete, özenti kokan saçmalıklarla değil, icraatla layık olunur” sözlerine de şu karşılığı verdi: “Bence çok hoşlanmıştır. İBB olarak vazifemizi çok iyi yerine getirdik. Özenti değil, tam aksine milletimizin ne kadar özlediğini incelemesini tavsiye ediyorum. Yıllardır bu şehirde Cumhuriyet Bayramının kutlanmamasını sorgulamalarını tavsiye ediyorum. İstanbul, 20-25 noktasında doya doya, coşa coşa en büyük milli bayramını yaşamıştır. Daha büyüklerini, ne coşkulu olanlarını yaşayacak. Göreceksiniz seneye daha coşkulu olacak, iki katı katılımlı olacak. Bayramlar böyle kutlanır. Bayramlar, kıyıya köşeye kaçarak ya da bu konumlarda dururken bayramı kutlamayarak, kutlamama adına birtakım mazeretler üreterek olmaz. Milleti bir araya getirirseniz, milletin milli değerler etrafında birleşmesini sağlarsınız.”

Kutlamaları maliyetiyle ilgili olarak da İmamoğlu, “Tahmin edemeyecekleri kadar uygun bütçelerle biz bu işleri yapıyoruz. Herhangi bir federasyonun spor şenliğinin çok çok altında rakamlarla Cumhuriyet Bayramımızı kutladık. Arkadaşlarımız şeffaf, açıklarlar zaten. Sanatçılara da teşekkür ediyorum. Herhangi bir diziye aktarılan paraların onda biri kadar para harcamadık” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.