Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 500 yıllık Shuri Kalesi kül oldu

Japonya’nın Okinawa Adası’nda çıkan yangında, adada 500 yıl hüküm süren Ryukyu Krallığı’nı ve adanın İkinci Dünya Savaşı’ndan kurtuluşunu temsil eden birçok sembolik eser zarar gördü. Yangında, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Shuri Kalesi ise küle döndü.

Hayatını kaybeden ya da yaralanan kimsenin olmadığı yangından sonra, çevrede yaşayanlar, yangın kontrol altına alınana kadar geçici olarak tahliye edildi.

Adanın başkenti Naha’da bulunan, günümüzde hayli popüler turistik bir yer olan Shuri Kalesi, 1492’den 1800’lerin sonlarına kadar hüküm süren Ryukyu Krallığı‘nın önemli eserlerinden biriydi.

Okinawa polisi kalenin de içinde olduğu komplekste çıkan yangının ana tapınakta başladığını ve ardından hızla yayıldığını açıkladı. Japon haber kanalı NHK‘nin haberine göre; kale birkaç saat içinde alevler içinde kaldı ve iskeletine kadar yandı. Kalede bulunan birçok tapınak ve heykel de ciddi şekilde zarar gördü. Yangının çıkış sebebi ise hâlâ bilinmiyor.

UNESCO’nun resmi web sitesinde Shuri Kalesi’nin, “500 yıllık Ryukyu Krallığı tarihini temsil ettiği” yazıyor. Kale ayrıca, Okinawa‘nın İkinci Dünya Savaşı‘nda verdiği mücadeyi sembolize ediyordu. 1945’te yapılan ve 200 binden fazla Amerikalı ve Japon’un ölümüne yol açan 82 Gün Savaşı‘nda Okinawa nüfusunun dörtte biri hayatını kaybetmişti. Günümüzde adada hâlâ birçok ABD askeri üssü bulunuyor.

Japon İmparatorluğu Kara Kuvvetleri‘nin de merkezi olan Shuri Kalesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından acımasızca bombalanmaya devam etti. Kale 1992’de restore edildi ve milli park olarak kullanılmaya başlandı. Kale, 2000’de ise UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ne alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.