Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konaklama Vergisi’nde değişiklik: İşletmeden alınacaktı, konaklayan ödeyecek

AKP tarafından 24 Ekim’de TBMM’ye sunulan, hem bazı vergi kanunlarında değişiklik içeren hem de yeni vergiler getiren 45 maddelik kanun teklifinin öngördüğü Konaklama Vergisi’nde değişiklik yapıldı. Teklifin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında yine AKP tarafından verilen bir önerge ile verginin tesisten değil konaklayandan alınmasının önü açıldı.

Verilen önerge ile 6802 sayılı Kanunun 34’üncü maddesi “Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesisleri ile dağ ve yayla evi gibi kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmeti konaklama vergisine tabidir” diye değiştirildi. 

Kanun teklifinin ilk halinde Konaklama Vergisi’nin “hasılat üzerinden yüzde 2 oranında alınacağı” belirtiliyordu. Bu vergi başlangıçta 2020 yılı için yüzde 1, 2021 ve sonrası için yüzde 2 oranında uygulanacaktı. Ancak değişiklik önergesi ile vergi sabit tutara çevrildi. Komisyonda kabul edilen önergeye göre konaklayandan alınacak olan kişi başına gecelik vergi şöyle olacak:

-5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 18 TL

-4 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 12 TL

-3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesislerinde 9 TL

-2 ve 1 yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampinglerde 6 TL

-Butik oteller ve özel konaklama tesislerinde 18 TL

-Diğer tesislerde 6 TL

Vergi tutarı, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Yerli ve yabancı turistlerden toplanan vergiler, izleyen ayın 26’sına kadar vergi dairelerine yatırılacak. Vergi, kamu kurum ve kuruluşları tesislerinde konaklayanlardan da alınacak. 

Öte yandan, 12 yaşından küçük çocuklardan Konaklama Vergisi alınmayacak. Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen geceleme hizmetleri ile karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen geceleme hizmetleri de vergiden ayrı tutulacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.