Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın azil süreci – ABD Temsilciler Meclisi, azil soruşturması tasarısını onayladı

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada, ABD Başkanı Donald Trump hakkındaki azil soruşturmasının nasıl yürütüleceğine dair tasarı kabul edildi. Tasarıya göre, soruşturma kapsamında hem kamuya açık oturumlar yapılacak hem de kapalı oturumların zabıtları halka açıklanacak.

Tasarı 232’ye karşı 196 oyla kabul edildi. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde, muhalefetteki Demokratlar’ın 224 koltuğu var. Tasarının geçmesi için salt çoğunluk yeterliydi.

Trump, Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından Joe Biden ve Ukraynalı gaz şirketi Burisma’yla iş yapan oğlu Hunter Biden hakkındaki ispatlanmamış yolsuzluk iddiaları konusunda Ukrayna’ya baskı yapmakla suçlanıyor. Azil soruşturması bu sebeple başlatıldı. Trump’a göreyse bu soruşturma bir “cadı avı.”

Cumhuriyetçiler şu ana dek süreci, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin de katıldığı kapalı oturumlar nedeniyle eleştiriyordu, hatta bir oturumu basmışlardı. Ancak şimdi halka açık oturumlar da yapılacak.

Azil süreci nasıl işleyecek?

Demokratlar şimdi görevden azli gerektirecek maddeleri içeren bir tasarı üzerinde çalışıyor. Bu tasarı, eğer Temsilciler Meclisi’nden geçerse, Amerikan Kongresi’nin üst kanadı olan Senato’ya gelecek ve Senato bir yargılama yapmak durumunda kalacak. Başkanın azli için Senato’da üçte iki çoğunluk oyu gerekiyor. Senato’da çoğunluk, Trump’ın partisi Cumhuriyetçiler’in elinde.

Azil soruşturması geçiren iki başkan var, Bill Clinton ve Andrew Johnson. Her ikisi de görevden alınmadı. Richard Nixon ise Watergate Skandalı sonrası, azledilmeden istifa etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.